Home [njuz] 30 godina nju vejva i panka u Beogradu

30 godina nju vejva i panka u Beogradu

79
0

pastarchives.jpgTribina posvećena tridesetogodišnjici nju vejv i pank muzike, pod nazivom „Poslednja pobuna“, održaće se u Pogonu Doma omladine Beograd u četvrtak 10.maja od 20 časova. Tribinu će voditi Cane iz Partibrejkersa a gost će biti Branko Rosić Rosa. Iz prvog reda na binu – kako smo pravili bendove!

Dobro poznati događaji koji su tokom leta 1976, pa sve do kraja 1977 počeli da udaraju iznutra, lome i mrve najgluplje klišee pop kulture, predstavljali su poslednju pobunu unutar nje. Neobično je da je ovaj period u istoriji pop i rok kulture posebno kod nas ostao relativno slabo obrađen, uprkos činjenici da su mnogi najbitniji akteri još uvek aktivni i da su se zbivanja o kojima govorimo dešavala u doba procvata televizije i početaka video spotova.

New wave ili novi talas – kod nas je imao ulogu koja daleko prevazilazi muzičke kategorije – na prelazu sedamdesetih u osamdesete, u jednoj rovitoj političkoj situaciji u vreme i odmah posle Titove smrti, delovao je kao jedini alternativni kulturni model vredan pažnje. Osim što je našoj rok muzici podario autentičnost i slobodu izražavanja, new wave je omogućio mnogima da vide dalje od svoje ulice, i da vide svoju ulicu kao deo jedne mnogo veće, svetske ulice, koja se završava ili počinje baš u našem dvorištu.

Zoran Kostić Cane (rođen 17. avgusta 1964. u Beogradu) pevačku karijeru je započeo u sastavu "Urbana gerila" da bi nastavio kao frontmen "Radničke kontrole" u kojoj su još bili bubnjar Žika Todorović, basista Srđan Đile Marković i gitarista Darko Milojković. Sa snimcima "Dosada", i "TV u koloru" pojavili su se na kompiliacijskom albumu "Artistička radna akcija" (Jugoton 1981).

Na tim snimcima gostovali su gitarista Ljuba Sedlar (svirao je bubnjeve) i bubnjar Relja Obrenović iz grupe "Petar i zli vuci". Radnička kontrola nastupila je 1981. na smotri ABRS na Tašmajdanu kada je koncert prekinut zbog Canetovog provociranja publike, a njegovo ponašanje je izazvalo i moralno političke rasprave u dnevnim novinama. Nastupali su kao predgrupa u Ljubljani na poslednjem koncertu Šarla akrobate oktobra 1981. godine. To je ujedno bio poslednji koncert Radničke kontrole.

Grupu Partibrejkers osnovali su avgusta 1982. godine Cane, bubnjar Goran Bulatović Manza (rođen 1959.), gitarista Nebojša Antonijević Anton (rođen 20. februara 1961. godine u Zemunu) i gitarista Ljubiša Kostandinović (rođen 1959.) Manza i Ljuba su svirali zajedno u grupi Republika, a Anton je u drugoj polovini sedamdesetih svirao u grupama BG 5 (Sa Ivicom Vdovićem i Bojanom Pečarom), Butik i Šine. Gostovao je i na pločama drugih grupa, potpisujući se kao Riki Rif. Shodno svom razuzdanom ponašanju i po Canetovom doživljaju samih sebe, a u Manzinom prevodu, nazvali su se Partibrejkers (Žurkolomci).