Home [treninzi] European Forum Alpbach 2007

European Forum Alpbach 2007

62
0

seminar.jpegOd 1945. do danas, svake godine se u najljepšem alpskom selu Austrije – Alpbach – održava European Forum Alpbach (EFA). Za vrijeme ovog skupa, koji traje gotovo tri sedmice, kažu da Alpbach postaje "selo mislilaca" – predavači i gosti iz cijelog svijeta i iz raznih oblasti (nauka, ekonomija, politika itd.) susreću se sa ekspertima i studentima i diskutuju o trenutnim pitanjima.

Program EFA se sastoji iz 3 dijela:
1. Seminar Week – 10-12 seminara iz raznih naučnih disciplina, obično tokom prve sedmice događaja. Predavači su svjetski priznati naučnici i stručnjaci
2. Alpbach Symposiums – niz dvodnevnih/trodnevnih konferencija na temu arhitekture, tehnologije, filma, prava, politike, medicine, ekonomije…
3. Alpbach Summer School – intenzivni kurs posvećen Evropskom pravu i Evropskim integracijama

Više informacija o ovogodišnjem programu možete naći na www.alpbach.org

Predavanja okupljaju najznačajnije profesore, biznismene, političare i druge ugledne ljude, a pokrivaju oblasti arhitekture, tehnologije, prava, filma, politike, medicine, ekonomije itd. Organizator EFA je istoimena asocijacija (neprofitna organizacija) sa sjedištem u Beču na čijem čelu je dr. Erhard Busek.

Program upotpunjuju kulturni i umjetnički događaji – izložbe, koncerti jazz, klasične i moderne muzike te radovi mladih umjetnika. Pored toga, organizuju se i razgovori "uz kamin" tokom kojih se sa stručnjacima u opuštenoj neformalnoj atmosferi diskutuju trenutni problemi iz raznih oblasti.

Učestvovanje mladih ljudi obezbjeđeno je programom stipendiranja koji godišnje dodjeljuje sredstva za preko 400 učesnika. Imate šansu dobiti stipendiju koja pokriva troškove svih predavanja, smještaja, doručka i džeparca.

Za više informacija o prijavi za stipendiju pogledajte, posjetite www.alpbach.org ili se javite na email igas.ba@gmail.com.

EFA osnovne informacije.pdf možete naći u prilogu/attachmentu.

EFA promoviše toleranciju i prevazilaženje nacionalnih i ideoloških granica. Učestvovanje na EFA je otvoreno za sve zainteresovane a događaji su na engleskom i njemačkom jeziku (neki događaji imaju organizovan simultani prijevod).

Napomena: prijave se šalju do 21. maja. Na navedeni IGAS email javite se za pomoć u prijavljivanju na konferenciju kao i za odgovore na sva vaša pitanja (kontakt osoba – Nermin Čaluk).

– attach_pozivi_konkursi_2673_1.pdf

(1.34 MB)