Home [njuz] BU usvojio predlog za primenu izmena zakona

BU usvojio predlog za primenu izmena zakona

32
0

 Senat Beogradskog univerziteta (BU) usvojio je danas predlog radne grupe za primenu izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, a rektor Branko Kovačević rekao je posle sednice novinarima da na "većini fakulteta neće biti premašenih kvota studenata koji se finansiraju iz budžeta". Usvojeni predlog radne grupe se odnosi na probleme vezane za uslove upisa i broj studenata koji se finansira iz budžeta, preduslove za upis pojedinih predmeta ili grupa predmeta i analizu studijskih programa na fakultetima.

Rektor Kovačević rekao je da "na većini fakulteta neće biti premašenih kvota studenata koji se finansiraju iz budžeta", precizirajući da će to biti "samo na fakultetima društveno-humanističkog usmerenja, a da su manje mogućnosti da se to desi na drugim fakultetima".

On je novinarima kazao da tek treba da se utvrdi da li će biti dovoljno sredstava za finansiranje svih studenata koji budu ispunili uslove za prelazak na budžet, dodajući da će, verovatno, biti "prelivanja sredstava" s jednih fakulteta na druge.

"Radi se o parama u masi, biće 'prelivanja', neki će da dobiju onoliko koliko imaju, biće nekih 'prelivanja', to će se kasnije kompenzovati kroz neke materijalne troškove, ali mora da se radi u dogovoru sa ministarstvima prosvete i finansija i sa Vladom Srbije", rekao je Kovačević.

"Postoji dobra volja svih činilaca u toj igri, ali ne treba obećavati ono što ne može da se ispuni", dodao je rektor.

(Tanjug)