Home [njuz] Obradović: Sledeće godine besplatni udžbenici za sve prvake

Obradović: Sledeće godine besplatni udžbenici za sve prvake

35
0

 Ministar prosvete Žarko Obradović najavio je danas da će na početku naredne školske godine svi učenici prvog razreda u Srbiji dobiti besplatne udžbenike. Ministar je povodom 100 dana rada Vlade rekao i da će broj studenata koji mogu da pređu na budžetsko finansiranje biti utvrđeno nakon što bude poznat tačan broj studenata koji ispunjavaju uslov za upis naredne godine.

"Namera je da i svake naredne godine jedna nova genercija dobije komplet besplatnih udžbenika", kazao je Obradović na konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije povodom 100 dana rada.
Prema njegovim rečima, nijedan izdavač neće biti favorizovan u izdavanju besplatih udžbenika jer će, kako je naveo, stručnjaci odlučivati o udžbenicima iz kojih će učiti prvaci.
Ministar prosvete je rekao i da je formirana radna grupa za pripremu novog zakona o izdavanju udžbenika.

Obradović je istakao i da će broj studenata koji mogu da pređu na budžetsko finansiranje biti utvrđen pošto bude poznat tačan broj studenata koji ispunjavaju uslov za upis naredne godine studija. On je rekao da svi fakulteti u Srbiji po završetku ispitnog roka, koji traje do 1. novembra, treba da dostave podatke o broju studenata koji su osvojili 42 boda i time stekli uslov za upis naredne godine studija.
"Ja bih lično voleo da svi oni pređu na budžet, ali u razgovoru sa Ministarstvom finansija sagledaćemo kakve su realne mogućnosti", kazao je ministar prosvete.

Formirana Radna grupa za prevenciju nasilja u školama Ministarstvo prosvete formiralo je Radnu grupu za prevenciju nasilja u školama koja će do kraja novembra razmotriti sve mogućnosti sprečavanja te pojave i predložiti konkretne aktivnosti, rečeno je danas povodom 100 dana rada tog ministarstva.
Napraviće se sveobuhvatni sistemski zaokret, a plan je da se revidira i pojača rada školskih policajaca, pojača rad škola na prevenciji nasilja u smislu različitih programa i stručno usavršavanje nastavnika, rečeno je na konferenciji za novinare. U planu je i uključivanje Fakulteta bezbednosti u obrazovni sistem, tako što će ta visokoobrazovna ustanova napraviti prezentaciju svega što je do sada urađeno, problema koji su uočeni i ponuditi načine njihovog rešavanja da bi se bezbednost dece podigla na viši nivo.

Država mora da izdvoji 4,5 miliona evra za udžbenike
Za besplatne udžbenike za sve učenike prvog razreda osnovne škole u Srbiji u narednoj školskoj godini država će morati da izdvoji, po trenutno važećim cenama, oko 4,5 miliona evra. U ovoj školskoj godini u prvi razred upisano je oko 78.500 đaka, što je za 2.200 više nego prethodne godine. Komplet udžbenika Zavoda za udžbenike za prvi razred osnovne škole košta oko 4.500 dinara, pa bi komplet udžbenika Zavoda za sve osnovce košta oko 350 miliona dinara. Ministar nije precizirao da li će učenici koji dobiju udžbenike biti u obavezi da ih čuvaju i na kraju godine vrate kako bi se koristili više generacija.

Izvor:Blic