Home [njuz] Učenje jezika u inostranstvu

Učenje jezika u inostranstvu

55
0

 Po ceni od 500 do dve hiljade evra đaci i studenti mogu provesti dve nedelje u Evropi i pohađati neku od mnogobrojnih škola jezika. Pohađanje letnjih škola jezika u inostranstvu dobra je prilika da se istovremeno unapredi znanje i provede zanimljiv letnji raspust. Broj mladih koji učestvuje u takvim programima svake godine se povećava.

Mladi koji žele da nauče ili usavrše neki od svetskih jezika, na raspolaganju imaju škole u Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i na Malti.

Letnji kursevi uglavnom traju od dve do četiri sedmice, a ponuda je slična u većini agencija koje se bave edukativnim programima.

“Kad su stariji u pitanju, njima je ostavljena mogućnost da biraju da li hoće osnovni kurs, standardni ili neki specijalistički. Takođe biraju vrstu smeštaja – to može biti porodica, internat, hostel. Zatim, tu su i druge vrste usluga, škole organizuju dodatne vrste aktivnosti i onda samo biraju”, objašnjava Biljana Serpak, direktorka agencije „Edukotim“.

Oni koji žele da putovanje organizuju sami, kontakt sa školama mogu uspostaviti preko stranih kulturnih centara.

Takve usluge pružaju Institut Servantes i Francuski i Italijanski kulturni centar, dok Gete institut ima u ponudi svoje programe učenja nemačkog jezika širom Nemačke.

“Oni traju tri nedelje, vezani su za dva letnja meseca, jul i avgust, ove godine već od 15. juna bio je Bon. Vreme je podešeno prema letnjim raspustima drugih zemalja, naravno. Oni obuhvataju kompletno smeštaj, ishranu, udžbenike, kompletnu nastavu, jedino se sportski programi naplaćuju kao što je tenis i iznajmljivanje bicikla”, kaže Mila Marinković-Broćić iz Gete instituta.

Mladi bi trebalo da se prijave za neki program najmanje mesec dana pre termina u kome žele da putuju.

Cene kurseva u trajanju od dve nedelje variraju od zemlje do zemlje. Tako časovi jezika i smeštaj u Velikoj Britaniji koštaju od 400 do 1.500 funti, u Francuskoj od 700 do 1.500 evra, dok su Nemačka i Italija jeftinije.

Izvor:B92