Home [zabavnik] Prijem zahteva za nove pasoše od 7. jula – troškovi izdavanja 2.170...

Prijem zahteva za nove pasoše od 7. jula – troškovi izdavanja 2.170 dinara

67
0

 Prijem zahteva za izdavanje novih biometrijskih pasoša počeće u 7. jula, a u diplomatskim i konzularnim predstavništvima u inostranstvu 1. oktobra, najavljeno je 4. jula na konferenciji za štampu u Vladi Srbije.Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da građani mogu istovremeno na istom šalteru da podnesu zahtev i za novu ličnu kartu, napominjući da će sadašnji pasoši u zemlji važiti do kraja ove godine, a za naše građane koji žive u inostranstvu do kraja iduće.

Rok za izdavanje novog pasoša je 30 dana od podnošenja zahteva u zemlji, a 60 u inostranstvu. Cena pasoša sa PDV-om je 2.000 dinara, na šta se dodaje još 170 dinara republičke administrativne takse u zemlji i 15 evra u inostranstvu, a rok važenja je 10 godina.

Đelić je rekao da su do sada izdata 204 nova biometrijska pasoša, koji su preduslov da Srbija uđe na belu šengensku listu, što će omogućiti da građani Srbije putuju bez viza.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirjana Orašanin je rekla da se zahtevi podnose prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, a potrebno je priložiti izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu koja nisu starija od šest meseci i fotografiju veličine 5×5 cantimetara sa belom pozadinom.

Građani treba da ponesu i staru putnu ispravu na uvid, ličnu kartu i dokaz o uplati taksi. Ona je podsetila da šalteri za izdavanje biometrijskih dokumenata moraju da rade svakog dana od 8 do 20 sati, jer su novinari predočili da na opštini Stari grad rade samo do 16, a u Novom Beogradu do 15 sati.

Đelić je najavio da će prvi pasoši biti uručeni u avgustu, jer su rešeni problemi koje je Zavod za izradu novčanica imao sa nabavkom finansijskih sredstava i materijala.

Napomenuto je i da je do sada podneto 65.000 zahteva za nove lične karte, a izdato je 45.000, s tim što će potojeće važiti do 2011. godine.

Izvor:Infostud