Home [konkursi] Mesto u klupama čeka 86.000 osmaka

Mesto u klupama čeka 86.000 osmaka

21
0

 Ove godine 81.000 svršenih osmaka čeka 86.000 mesta u prvim razredima srednjih škola Srbije, pa ni ovaj put niko neće ostati neupisan – rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi. Ministarstvo prosvete je predstavilo ovogodišnji Konkurs za upis u srednje škole, koji se od juče prodaje za 210 dinara.

 NJegov sastavni deo je i prijava za upis, formular za želje, te spisak privatnih srednjih škola. Po rečima predsednika Republičke upisne komisije Bogoljuba Lazarevića, ove godine polaganje kvalifikacionog ispita biće besplatno, a ceo tok upisa biće i na sajtu Ministarstva prosvete www.mps.sr.gov.yu.

Najavljen je i skori izlazak “Informatora”, brošure u kojoj su navedeni minimalni i maksimalni broj bodova s kojim su poslednjih godina upisivani svi smerove svih srednjih škola u Srbiji. On je značajna pomoć svršenim osmacima pri sastavljanju spiska želja za nastavak školovanja.

Od slobodnih mesta 21 odsto je u gimnazijama, 48 u četvorogodišnjim, a 31 u trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola. Ove godine osmaci na raspolaganju imaju i dva sasvim nova četvorogodišnja smera: u Kraljevu za tehničara za lovstvo i ribolovstvo, a u Čačku, Lazarevcu, Železniku, Nišu i Kragujevcu – za mašinskog tehničara reparature. Mnoge škole su svoju ponudu proširile njima novim smerovima.
Upisni uslovi su već sedmu godinu zaredom isti: učenici koji žele u škole za talente polažu prijemne ispite u tim školama pre ostalih, oni koji bi u četvorogodišnje smerove i gimnazije polagaće kvalifikacioni ispit u svojim bivšim osnovnim školama, a zainteresovani za trogodišnja zanimanja upisuju se samo na osnovu uspeha iz osnovne škole.

I ovaj put učenici će popunjavati listu s 20 želja za nastavak školovanja, a raspored zavisi od broja skupljenih bodova. Od ukupnog broja, po osnovu uspeha iz poslednja tri razreda osnovne škole mogu skupiti maksimalno 60, na prijemnom ispitu za škole za talente još toliko, a na kvalifikacionom za četvorogodišnje smerove i gimnazije još 20, dok posebne donose uspesi na takmičenjima. Da bi se kvalifikacioni ispit položio dovoljan je i samo po bod iz svakog od testova, ali će ipak pri prednost imati oni s bar po pet.

Dok se prijemni ispit razlikuje od škole do škole, kvalifikacioni je isti za sve i sastoji se iz testa iz maternjeg jezika i matematike. Prema ovogodišnjem kalendaru, škole za talente će prijave primati 23. i 24. maja, prijemni ispiti su od 31. maja do 7. juna, dok je upis primljenih učenika zakazan za 9. jun. Prijave za kvalifikacije za četvorogodišnje smerove su od 3. do 15. juna, kvalifikacioni ispit iz maternjeg jezika je 18, a matematike 19. juna. Preliminarni rezultati biće objavljeni 21, a konačni 25. juna. Liste sa spiskom želja kandidati za srednjoškolce predavaće 26. i 27. juna, a raspored učenika primljenih u prvom krugu i njihov upis je od 5. do 8. jula. Liste sa željama za upis na preostala slobodna mesta u srednjim školama neraspoređeni učenici predavaće 8. jula, a na ta mesta upisivaće se 11. jula, kad se završava upis.

Kandidati mogu, nakon navođenja u prijavi, kvalifikacioni ispit da polažu na jezicima nacionalnih manjina, bez obzira na to na kojem su pohađali osmoljetku. Pri popunjavanju liste želja navode i na kojem jeziku žele da nastave školovanje, a u Vojvodini su i ove godine ponuđeni, osim srpskog, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski.

Izvor:Dnevnik