Home [njuz] Studentski dizajn za lepši život

Studentski dizajn za lepši život

50
0

 Na beogradskom Šumarskom fakultetu nastaju maštovita dela mladih dizajnera nameštaja, koja privlače pažnju stručnjaka u zemlji i svetu. Studenti odseka za preradu drveta Šumarskog fakulteta u Beogradu stvaraju neobična dela i svojim idejama pretočenim u opremu za enterijer osvajaju pažnju i priznanja u zemlji i inostranstvu. Najveću nagradu beogradskog sajma nameštaja Zlatni ključ dobili su pre nekih velikih preduzeća, drugu godinu zaredom nagradila ih je Privredna komora Beograda, a o njima pišu svetski časopisi iz ove oblasti kao što su „Ajkon" i „Frejm".

Kreativne radionice

Njih petnaestoro su prošlog meseca prvi put prikazali svoja maštovita dela na Milanskoj nedelji dizajna, u paviljonu „Salone Satellite", koji je rezervisan za mlade talente sa najboljih fakulteta iz celog sveta. Na izložbi pod sloganom „Dizajn lovers" predstavili su nove, višenamenske prototipove nameštaja, eksperimentalne konstrukcije, radove sa radionice održivog dizajna „Rest vud dizajn" i pobrali simpatije brojnih posetilaca.

Maštoviti radovi studenata su nastali u toku nastave ili u dizajnerskim radionicama koje vodi Jelena Matić, dizajner nameštaja i unutrašnje arhitekture. Priča o uspehu ovih mladih ljudi počela je 2004. godine, upravo dolaskom Jelene Matić na mesto asistenta za predmete projektovanje nameštaja i projektovanje enterijera. Ona je novim pristupom radu za četiri godine učinila da se za ove mlade ljude čuje širom planete, i to ne samo običan svet, već i svetski dizajneri koji ostaju bez daha pred kreacijama poput rotirajućih, sklopivih i zamotavajućih stolica, superlakim proizvodima i rešenjima za uštedu drvne sirovine.

– Već na prvim predavanjima videla sam da je sve mnogo ozbiljnije nego što sam očekivala, što mi je bio podstrek da se još više angažujem. U okviru „Rest vud dizajn" radionice nastali su moji prvi radovi, kao i klupica sa kojom sam se predstavila u Milanu – kaže Ivana Milovanović, koja iza sebe nema mnogo izložbi, ali ima veliku perspektivu, s obzirom na to da je tek treća godina studija.

Još pre početka studija Emir Bećiragić, student završne godine, susreo se sa procesom proizvodnje nameštaja u radionici svojih rođaka, što ga je na neki način usmerilo ka dizajnu.

– Živim u malom stanu i tu nalazim inspiraciju. Uvek gledam da ono što pravim može da se podesi i nekako sklopi, kako bi zauzelo što manje mesta, ali da istovremeno bude korisno – objašnjava Emir, autor sklopive stolice sa jednim naslonom za ruke „Tvini", kao i projekta „Kejdž" – tri sklopive kocke koje se transformišu iz police u set stočića.
Projekti za budućnost

Apsolvent Nikola Petković, koji je prva generacija studenata sa kojima radi Jelena Matić, učestvovao je na svim izložbama studenata Šumarskog fakulteta u poslednje tri godine i dobitnik je Zlatnog ključa. Kao gimnazijalac želeo je da se bavi nečim što će biti jedinstveno i neuobičajeno, pa se tako obreo na ovom fakultetu, koji mu je ponudio spoj arhitekture i dizajna drveta.

– Moram još mnogo da učim da bih jednog dana ovo što znam pretočio u biznis. To nije samo projektovanje nameštaja, nije samo menadžment, niti samo proizvodnja – kaže Petković.

Studenti šumarstva ne treba da brinu za svoju budućnost.

– Nadam se da će u budućnosti projekti mojih studenata i u Srbiji doživeti potvrdu za niz uspeha koje postižu na izložbama i sajmovima u svetu – kaže Jelena Matić.

Zapaženi eksponati

Posetioci izložbi studenata šumarstva imali su priliku da probaju multifunkcionalnu rotirajuću stolicu „Bumerang" Nikole Petkovića, superlaku stolicu „Laganca" i „Tripod" Aleksandra Blagojevića, i sklopivu stolicu sa jednim rukonaslonom „Tvini" Emira Bećiragića. Veliku pažnju privukli su i rasklopiva klupa „Harmonika" Aleksandra Stamenovića, savitljiva hoklica „Trigami" Kristine Radosavljević, torbica za dame koja se transformiše u hoklicu „Medžik beg" Jelene Zečević, fotelja „Mies rollo" Uroša Vitasa, stalak za magazine „Pejper benč" Nemanje Aleksića i mnoge druge.

Izvor:Regionalne poslovne novine