Home [konkursi] Kredit za proizvodnju rakije

Kredit za proizvodnju rakije

44
0

 Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje proizvodnje rakija sa oznakom geografskog porekla u 2008. Država je za te namene, kao i za podsticaj unapređenja proizvodnje vina i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa geografskim poreklom, u 2008. godini izdvojila ukupno 40 miliona dinara, rekla je savetnik za proizvodnju alkoholnih pića u Ministarstva poljoprivrede Milica Stanojević.

Prema njenim rečima, novac je namenjen pomoći u izgradnji i adaptaciji objekata, unapređenju i zaštiti dizajna, ambalaže i etikete, promociji, izgradnji objekta za senzorsku ocenu, edukaciji proizvođača i potrošača, kao i kontroli i razvoju tehnologije koja će služiti za proizvodnju rakija sa oznakom geografskog porekla.

Pravo da konkurišu, u zavisnosti od vrste projekta, imaju zemljoradničke zadruge, pravna lica i preduzetnici, crkve i verske zajednice, zadužbine, udruženja građana, naučno-istraživačke organizacije i laboratorije.

Zemljoradničke zadruge mogu da dobiju do 1,5 miliona dinara za projekte, udruženja građana do 750.000 dinara, a privredna društva i preduzetnici, crkve i verske zajednice, zadužbine, naučno-istraživačke organizacije i laboratorije do 300.000 dinara.

Elaborat koji proizvođači šalju Ministarstvu treba da sadrži opis voćarskog, odnosno vinogradarskog područja, sa opisom svih karakteristika, klimatskih uslova i drugih činilaca koji utiču na kvalitet rakija.

Potrebno je navesti i podatke o agrotehničkim i drugim merama koje se primenjuju na zemljištu, o zastupljenosti sorti voća i vinove loze, prikaz višegodišnjih podataka o prinosima, opis organoleptičkih i hemijskih osobina groždja, voća i rakija, kao i podatke o načinu prerade, broju radnika i njihovoj stručnoj spremi i druge podatke.

Izvor:b92