Home [ mjuzik ] SOKOJ: RTS-u oduzeti organizaciju Evrosonga

SOKOJ: RTS-u oduzeti organizaciju Evrosonga

58
0

 Na sastanku Komiteta Evropske organizacije za zaštitu autorskih prava (CISAC), koji je danas počeo u Budimpešti, razgovaraće se o problemu plaćanja autorskih prava evropskim autorima koji učestvuju na Evrosongu, zbog odbijanja organizatora, RTS-a, da izmiri svoje obaveze.

Na sastanku najvišeg tela CISAK-a srpska delegacija, koju predvodi direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević, podneće izveštaj o godišnjem radu u kome centralno mesto zauzima problem sa Radio-televizijom Srbije, koja ne ispunjava svoje zakonske obaveze.

Zbog neizmirenih obaveza RTS prema SOKOJ-u, u Budimpešti će se glasati o zahtevu EBU (Evropska radiodifuzna unija, koja organizuje takmičenje) da organizaciju Evrovizije poveri nekoj svojoj drugoj članici, drugom javnom servisu, kaže se u saopštenju SOKOJ koje prenosi Tanjug.

Kako se navodi, CISAC je uputila protestno pismo predsedniku i premijeru Srbije, ali je njihovo reagovanje izostalo.

U toku je slanje protestnih pisama evropskih autorskih društava srpskim vlastima i RTS-u, koji je kao najveći korisnik muzike i najveći pirat na teritoriji Srbije, jer nema dozvolu za korišćenje muzike, odnosno ugovor sa SOKOJ-em koji zastupa preko 7.000 domaćih autora i nosilaca autorskih prava, a na osnovu bilateralnih ugovora zaključenih sa inostranim autorskim društvima više od dva miliona inostranih autora, kaže se u saopštenju.

Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić (na slici) je tokom vikenda ušao u otvoreni sukob sa čelnicima SOKOJ-a, uzvrativši u svom stilu: “To je glupost. Pošto je SOKOJ pustio tu vest u medije, najavljujem im da neće dobiti ni dinara od RTS-a. Mogu odmah da nas tuže, a baš bih voleo da vidim kako nameravaju da zabrane održavanje Evrosonga“.

Inače, veliki dužnici SOKOJ-u na ime autorskih prava bili su i TV Pink i Exit, koji su nedavno izmirili svoje obaveze.

Izvor:Popboks