Home [ mjuzik ] Return to Forever u Beogradu

Return to Forever u Beogradu

69
0

 Od utorka, 01. aprila u prodaji su karte za koncertnu džez atrakciju Return to Forever, koja je zakazana za 06. jul u Beogradskoj areni.   Nakon pauze od 25 godina, ovaj vrhunski džez-rok sastav, ovoga puta kao moćni kvartet, ponovo je na sceni i na radost obožavalaca kreće na veliku letnju turneju po Evropi i Americi u klasičnoj postavi: Chick Corea na klavijaturama, Al Di Meola na gitari, Stanley Clarke na basu i Lenny White na bubnjevima.

Return to Forever su startovali 1972. sa istoimenim debi-albumom kao kvintet koji je okupio Čik Korija, sastavljen od Džoa Ferela na flauti i saksofonu, Airto Moreire na bubnjevima i udaraljkama, Florom Purim kao vokalom, i Stenlijem Klarkom na basu – jedinim članom RTF koji je svirao u sva tri izdanja benda. Kasnije, te iste godine, objavili su svoj drugi album, Light As A Feather, koji se smatra jednim od najboljih zvučnih zapisa ovog benda. Na njemu su i Korijini klasici poput Spain, 5oo Mles High, i Captain Marvel.

Godine 1973. kada su Airto, Farel i Flora napustili RTF, Korija je napravio novu postavu i krenuo da istražuje čvršći rok-džez fjužn. Uvedena je električna gitara, i postavljena na sredinu frontalnog dela bine, odmah uz Koriju i njegove električne kalvijature. Gitarista na prvom od 4 albuma koja je ovaj kvartet snimio bio je Bil Konors, koji je ubrzo napustio bend i otpočeo solo karijeru. Zamenio ga je 1974. devetnaestogodišnji Al Di Meola, hard-roker, kome je ovo bilo prvo iskustvo te vrste. On se pojavljuje na preostala tri albuma, i pokazao se kao integralni dao benda. Iako je bubnjar Stiv Ged prvobitno pristao da bude u bendu, zamenjen je Lenijem Vajtom, pobornikom fanka, koga je Korija poznavao sa svirki sa Bič Bojsima. Klark je ostao na mestu basiste, i vremenom razvio svoj jedinstveni stil sviranja bas gitare.  Ova postava se smatra zlatnom postavom RTF koja je snimila tri popularna albuma: 1974. – Where Have i Known You Before, 1975 .- No Mystery nagrađen Gremijem,  i 1976. – Romantic Warrior, koji je postao najprodavanija ploča RTF.

Treća, konačna verzija benda RTF obuhvatala je Klarka, Farela koji se vratio, bubnjara Gerija Brauna i pevačicu Gejl Moran. Kao pojačanje, Korija je doveo i četiri duvača. Grupa je 1977. snimila album Musicmagic i bila na turneji tokom cele godine, a materijal sa turneje objavljen je kao album RTF Live.

Ulaznice po cenama od 2300, 2500, 2800, 3000 i 6000 dinara (za mesto u lozi) mogu se nabaviti na sledećim prodajnim mestima: blagajna Beogradske arene (telefon za rezervacije: 220 20 50), Bilet Servis, Ticketline, Eventim, Com Trade Shops, Plato restorani i prodavnice, Tuckwood Cineplex, IPS, Mamut.

Izvor:Kontra magazin