Home [njuz] Privatni fakulteti najviše taktiziraju

Privatni fakulteti najviše taktiziraju

75
0

 Ukoliko se veliki broj fakulteta bude prijavio za akreditaciju u poslednjem trenutku, može da se dogodi da neki ne dobiju dozvole za rad i ne počnu školsku 2009/2010. godinu u zajedničkom univerzitetskom prostoru Evrope, ali ne greškom Komisije za akreditaciju. Ova komisija ima određeni kapacitet i može da se dogodi da zbog prolongiranja fakulteta ne stignemo da obradimo sve zahteve – izjavio je za Danas prof. dr Slobodan Arsenijević, predsednik Komisije za akreditaciju.

Arsenijević kaže da je rok za prijavljivanje za drugi ciklus akreditacije pomeren sa 1. na 15. mart da bi se fakulteti što bolje pripremili.

Mislim da ćemo posebno zanimljivi biti od novembra, kada ostaju poslednja dva kruga i očekujemo da će se tada prijaviti skoro 200 fakulteta. Godinu dana je vršen pritisak da se akreditacija prekine, bilo je pokušaja da škole koje ne valjaju prođu, ali one ipak nisu dobile dozvole za rad. Ne bavimo se politikom, već ozbiljnim stvarima i hoćemo da onaj ko je završio školu zna nešto da radi. Fakulteti koji su se prijavili u prvom i drugom ciklusu su najbolji, oni su 2005. shvatili da kvalitet mora da postoji, ne zbog Evrope, već zbog naših studenata, koji moraju nešto i da znaju kad završe fakultet. Privatni fakulteti najviše taktiziraju, oni su fakulteti za profit, a nisu za kvalitet. Ali, Komisija ne pravi razliku ko je vlasnik, nas interesuje samo kvalitet – kategoričan je Arsenijević. Projekt menadžer Univerziteta BK Vlada Mijailović izražava uverenje da se izjava predsednika akreditacione komisije "nije odnosila na ovaj univerzitet". On za Danas kaže da će se fakulteti ovog univerziteta za akreditaciju prijaviti "veoma brzo" i da to "sigurno neće biti u poslednjoj fazi". Sekretar Univerziteta Union Vladimir Milić kaže za naš list da će se fakulteti u sastavu ove visokoškolske institucije prijaviti krajem ove i početkom iduće godine i nada se da će proces akreditacije biti završen do marta 2009. godine. Iako je predsednik Komisije za akreditaciju više puta isticao da će za sve važiti isti kriterijumi, bez obzira na to ko je osnivač visokoškolske ustanove, u javnosti se često čuju priče da će na udaru biti privatni fakulteti. Vladimir Milić takođe smatra da će prema privatnim fakultetima biti stroži, dok na Univerzitetu BK odgovaraju da "hrabro ulaze u akreditaciju", jer su, kako kažu, "poslednjih desetak godina insistirali na uvođenju reda u oblast visokog obrazovanja".

Podsetimo, proces akreditacije fakulteta treba da bude završen do sredine sledeće godine. U prvom ciklusu prijavilo se dvadesetak fakulteta, od kojih je samo jedan privatni, a rešenja Komisije za akreditaciju očekuju se početkom aprila. Zasad je poznato da će u drugom krugu sa Univerziteta u Beogradu učestvovati Fakultet političkih nauka, Farmaceutski, Šumarski, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Arhitektonski, Rudarsko-geološki i Biološki fakultet.

Izvor:Danas