Home [njuz] Na ekskurziju kako viza kaže!

Na ekskurziju kako viza kaže!

81
0

 Uprkos problemima u komunikaciji između Srbije i sveta, srednjoškolci i studenti ovog proleća verovatno će uspešno realizovati ekskurzije ukoliko se organizatori puta izbore sa sporijim viziranjem u nekim ambasadama, saznaje GL.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu Stanko Matić kaže za GL da neće biti otkazivanja ekskurzija srednjoškolaca, ali da je otvorena opcija zamene jedne destinacije za drugu.

– U ovom momentu ima mnogo zakazanih termina za viziranje pasoša srednjoškolaca u ambasadama, ali ima i dosta problema. Naime, kolektivne vize se ne daju tempom kojim su se odobravale ranije, a samim tim i ne mogu da se ispoštuju rokovi za realizaciju putovanja – smatra Matić.

On navodi da je interesovanje srednjoškolaca za ekskurzije u inostranstvu veće nego prošle godine i da bi, ukoliko sve na kraju bude u redu, velik broj učenika za vreme uskršnjeg raspusta trebalo da krene put "Grčke, pre svega, ali i Španije, Italije, Češke, Slovačke i Mađarske". U slučaju da učenici ne dobiju vize od zemlje koju su izabrali, prema Matićevim rečima, okrenuće se nekoj drugoj zemlji koja je spremna brže da odobri vize. Otkazivanja ekskurzija, koje su inače koštale od 150 do 250 evra, neće biti.

– Inače, ove godine su kao destinacije među učenicima hit Španija i Prag, ali i severna Italija. Rumunija, koja je prošle godine đacima bila zanimljiva i za koju nije bila potrebna viza, ove godine je ispala iz igre upravo zbog uvedenih viza. Niko nije hteo da ide u Rumuniju – navodi Matić.

 

Besplatne i lakše vize

Mnogi srednjoškolci ovih dana besplatno i lakše dobijaju vize na osnovu pozivnih pisama srodnih škola i obrazovnih institucija iz inostranstva. Da bi takva pisma stigla, pomažu agencije.

– Mi, recimo, omogućavamo školi da potpiše ugovor sa školom istog profila u inostranstvu, i to ne samo pro forme i radi viza, već škole mogu sarađivati i nakon ekskurzije dalje u svojoj kompetenciji. Zahvaljujući tim pozivnim pismima, učenici, recimo, ne plaćaju mađarsku vizu koja je 35 evra, što je veliko olakšanje roditeljima koji finansiraju put – objašnjava za GL Petar Knežević, direktor "Grand tursa".

Jedna od škola koja koristi pozivna pisma jeste i Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj". Đaci u te gimnazije, doduše, svoj boravak koriste za takmičenja i u okviru kulturne razmene.

– Naši đaci su već putovali u oktobru u okviru razmene koje imamo s Češkom, Grčkom, Italijom itd. Trenutno je jedna naša grupa u Barseloni. Uskoro očekujemo u gostima članove hora iz Rusije – priča za GL direktor Jovine gimnazije dr Radivoj Stojković.

On navodi da upravo zbog pozivnih pisama đaci nemaju problema s vizama.

S druge strane, uprave srednjih škola s kojima smo kontaktirali nisu zabrinute za odvijanje ekskurzija. Pomoćnica direktora srednje Poljoprivredne škole Olivera Panić kaže za GL da u ovom momentu teče viziranje pasoša učenika za put u Prag i Italiju te da nema problema s tim. I đaci u Srednjoj školi "Svetozar Miletić" putuju na iste destinacije. Pomoćnica direktora Marija Pilipović kaže da nema nikakvih problema s viziranjem, ali ipak ističe da učenici te škole putuju na poziv srodnih obrazovnih institucija u inostranstvu, što donekle olakšava viziranje.

I organizatori studentskih putovanja optimistični su što se viza tiče. Tvrde da zasad nema pooštravanja kriterijuma za dobijanje viza.

– Novosadski apsolventi se mahom opredeljuju za Španiju. S obzirom na to da je ta zemlja tradicionalni prijatelj naše, ubeđeni smo da neće biti problema s viziranjem. Ni Češka neće biti problem. Jedino što u francuskoj ambasadi traže studentima pasoš na uvid, što ne traže u drugim ambasadama. Ali i to će se odraditi – priča za GL Mirko Milivojević, predsednik Saveza studenata Filozofskog fakulteta, i jedan od organizatora ekskurzija.

Probleme ne očekuje ni zamenik predsednika Saveza studenata Više tehničke škole Miloš Adamović. Prema njegovim rečima, studenti VTŠ najradije biraju ekskurzije u Španiju, Italiju i Francusku.

Što se agencija tiče, one pominju jedino Makedoniju kao destinaciju s kojom je, uslovno rečeno, bilo problema. Prema rečima menadžera prodaje aranžmana u agenciji "Kompas tourism and travel" Dejana Cvetinića, mnogi srednjoškolci otkazali su ekskurzije u Ohrid zbog zabrinutosti za ličnu bezbednost.

– Ta odluka nam baš i nije bila jasna jer je Ohrid bezbedan. Inače, većih problema nema, sem što je gužva na zakazivanju viziranja u češkoj ambasadi, jer agencije u velikom broju gledaju da izbegnu nešto komplikovaniju austrijsku ambasadu tako što šengensku vizu uzimaju u češkoj ambasadi – iznosi Cvetinić za GL.

Direktor "Grand tursa" Petar Knežević navodi za naš list da u toj agenciji nije bilo većih problema na viziranju pasoša studenata i srednjoškolaca, sem što su se pomerali termini za viziranje u ambasadama koje jedno vreme nisu radile.

– Dok austrijska ambasada nije proradila, pomerali smo viziranje, u češkoj ambasadi nije bilo problema, kao ni u italijanskoj ili španskoj. Naša iskustva su tako uglavnom pozitivna. Nijedan dodatni papir nisu tražili, niti su degradirali grupe. Jedino grupa od 20 ljudi s jednog fakulteta nije prihvatila pomeranje termina, što je jedina napravljena šteta. Inače, ambasade su zakazane termine mahom ispoštovale – priča Knežević.

On navodi da su Prag, Beč, severna Italija i Španija najintresantnije destinacije srednjoškolcima i studentima, kao i da se znatno manji broj mladih opredeljuje za Amsterdam, Pariz, Rim i Grčku.

Svi sagovornici našeg lista potvrđuju da, uprkos zategnutim odnosima naše države sa svetom, među đacima i studentima vlada velika želja da vide Evropu. Štaviše, možda i veća nego ikad.
 

Kako ćete doći do vize?

Ivana, ekonomska škola, smer turistički tehničar

– Već smo dobili vizu, tako da zbog toga ne brinemo. Moje odeljenje ide u apilu na tri dana u Mađarsku, tačnije u Budimpeštu. Inače, Budimpeštu je odabrala razredna, a mi baš i nismo imali pravo glasa. Da sam mogla birati, išla bih u Španiju, kao i većina mojih prijatelja. Ali i Budimpeštu treba videti.

Marko Todorović, smer ekonomski tehničar

– U toku je viziranje i agencija nam je rekla da nema problema. Ali ja ionako ne idem s našim pasošem. Inače, idemo u Beč, Prag i Bratislavu, što plaćamo 280 evra. Krećemo na Veliki petak. Nudili su nam Italiju, Grčku i još nešto, ali su nam rekli da je severna Italija skupa i da nema tamo da se vidi toliko koliko na našoj ekskurziji.

Tamara, Gimnazija "Laza Kostić"

– Putujemo krajem aprila u Italiju, a u ponudi nam je bila i Grčka. Po italijansku vizu moraćemo ići pojedinačno. Valjda ćemo je dobiti, a ako ne, onda ćemo ići u Grčku. Mi jedva čekamo četvrtu godinu da idemo u Španiju.

Ivana, Gimnazija "Laza Kostić"

– Nadamo se da ćemo dobiti vize, jer će biti pojedinačno viziranje. Valjda neće biti problema. Izabrali smo Italiju, koja će nas koštati 330 evra. Inače, u našoj školi je klasična podela da prva godina ide u Budimpeštu ili Rumuniju, druga u Grčku, treća u Italiju, a četvrta u Španiju ili Francusku.

Izvor:Gradjanski list