Home [njuz] Velika ponuda nemačkih stipendija za studente

Velika ponuda nemačkih stipendija za studente

84
0

 Sa željom da javnost Srbije, pre svega mlade ljude, upozna s mogućnostima dobijanja stipendija u Nemačkoj ili posredstvom nemačkih organizacija u Srbiji, Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu objavila je brošuru s pregledom stipendija za studente i učenike iz Srbije.

Pregled stipendija pripremili su Vlada SRN i nemačke fondacije i organizacije, a predstavljeni su programi obrazovanja i razmene, čiji je cilj da se našim učenicima i studentima približi Nemačka kao jedna od zemalja osnivača Evropske unije, da im se omoguće kontakt i razmena ideja s nemačkim vršnjacima i predstavnicima nemačke politike, privrede i nauke.

Po podacima jedne ankete, više od 70 odsto mladih iz Srbije nije putovalo u inostranstvo, a samo putem upoznavanja drugih kultura i razmene s njima moguće je proširiti vidike i steći nove poglede na sve, pa i na sopstvenu zemlju, ističe se u uvodu ovog pregleda nemačkih stipendija.<> U materijalu nije dat sveobuhvatan pregled svih programa, ali jesu osnovne informacije o njima – ciljna grupa, kratak opis, uslovi, visina i trajanje stipendije, rok za konkurisanje, kontakt, kao i važniji linkovi.

Najviše vrsta stipendija za studente nudi Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD). Tako osobe (do 32 godine) sa završenim prvim stepenom studija mogu konkurisati za stipendije za diplomske ili master studije na nemačkim visokoškolskim ustanovama, s ciljem sticanja diplome, odnosno zvanja mastera u Nemačkoj.
Ovaj program traje između 10 i 24 meseca. Studentima završnih semestara germanistike namenjena je semestralna stipendija DAAD, a podrazumeva studije tokom zimskog semestra (pet meseci) na jednoj nemačkoj visokoškolskoj ustanovi, uz mentorstvo profesora.

ERP-godišnja stipendija namenjena je studentima ekonomskih nauka, a podrazumeva dvosemestralne dodatne studije bez sticanja diplome na Univerzitetu Sarland i praksu u nekoj nemačkoj firmi.
Konkurs za ERP studije (u 2007/8) poslednji put će biti raspisan u Srbiji.

DAAD ima i različite istraživačke stipendije za diplomirane studente, mlade naučnike i doktorante, u trajanju od jednog do 10 meseci za rad na istraživačkom projektu ili tri godine za kompletne doktorske studije u Nemačkoj.

Takođe, DAAD stipendira: istraživačke boravke univerzitetskih nastavnika i naučnika iz Srbije od jednog do tri meseca; univerzitetske letnje kurseve nemačkog jezika za studente viših godina studija svih fakulteta; intenzivne kurseve nemačkog za uspešne studente; studijska putovanja i studentsku praksu; IAESTE-praksu za studente prirodnih i tehničkih nauka, poljoprivrede i šumarstva; dodatne studije za akademski obrazovane umetnike i radne boravke umetnika-predavača na akademijama.
Mesečni iznosi stipendija kreću se od 615 do čak 2.240 evra (za istraživački boravak), a rok za konkurisanje je 15. novembar.

Fondacija “Aleksandar fon Humbolt” daje istraživačke stipendije mlađim naučnicima, doktorima nauka (do 40 godina).
Stipendija se daje na šest do 12 meseci, a iznos je od 2.100 do 3.000 evra mesečno. Konkurs je otvoren stalno (i-mejl: info@avh.de).

Nemačke institucije i fondacije studentima i mladim ljudima s akademskim obrazovanjem iz Srbije nude još niz stipendija, kao što su:
Međunarodna parlamentarna stipendija Nemačkog saveznog parlamenta (IPS);
Program stipendija nemačke privrede “Zoran Đinđić”;
“Konrad Adenauer” – za politički angažovane poslediplomce i doktorante na srpskim univerzitetima, za poslediplomske studije iz evropskih integracija, na engleskom jeziku i za pružanje pomoći politički angažovanim studentima i poslediplomcima na univerzitetima u Srbiji…

Kompletan pregled stipendija za studente i učenike iz Srbije nalazi se i na sajtu Kluba Humboltovih i DAAD stipendista sa Univerziteta u Novom Sadu: www.avh-daad.ns.ac.yu.

Mala matura u Baden-Virtembergu

Učenicima iz Srbije na raspolaganju je više vrsta stipendija različitih nemačkih fondacija i institucija.
Tako, na primer, oni koji imaju od 16 do 18 godina i najmanje dve godine uspešno uče nemački jezik, mogu da konkurišu za Međunarodni laureatski program za pomoć stranim učenicima u učenju nemačkog jezika i dobiju mogućnost da četiri nedelje pohađaju školu u Nemačkoj (smeštaj u porodicama).

Tu je i “Dunavska stipendija” za odlične učenike drugog razreda gimnazije, koji mogu godinu dana da pohađaju nastavu u 10 razredu jedne gimnazije u Baden-Virtembergu i steknu nemačku malu maturu…

Izvor: Dnevnik