Home [njuz] Nema automatskog izjednačavanja diploma!

Nema automatskog izjednačavanja diploma!

42
0

diploma.jpegZvaničan stav o izjednačavanju ranije diplomiranih i mastera, Beogradski univerzitet će dati u ponedeljak, posle glasanja u Skupštini Srbije. Jedno je sigurno – automatske zamene diploma neće biti, niti će 400.000 visokoobrazovanih građana postati masteri.

Prema rečima prof. dr Sime Avramovića, predsednika Statutarne komisije BU, u predlogu autentičnog tumačenja Skupštine Srbije govori se o izjednačavanju statusa i potrebi zaštite stečenih prava onih koji su diplomirali po ranijim propisima. Ovaj stav je identičan onome koji je Konferencija univerziteta Srbije – KONUS, dala prošle godine. – U praksi, to znači da će ranije diplomirani moći da konkurišu za radna mesta za koja se traži master – kaže Avramović.
– Takođe, oni će moći da nastave školovanje na doktorskim studijama, pod uslovom da imaju prosek iznad 8,5, da znaju dva strana jezika i imaju objavljena dva naučna rada.

Studenti koji su već upisali master studije na BU dobiće diplome u kojima će pisati "master". Upis na doktorske studije za njih će biti olakšavajući, jer će im se tražiti jedan naučni rad manje i imaće manji broj ispita.
Akademci koji su završili studije po starim propisima, a žele da zamene diplome kako bi u njima pisalo "master", moći će to da učine, ali pod određenim uslovima.
– Ti uslovi su dužina trajanja studija, usklađenost sadržaja prethodnih i novih studijskih programa, postojanja diplomskog rada, upoređivanja ukupnog opterećenja tokom osnovnih studija sa opterećenjem od 300 ESPB bodova u novom sistemu – objašnjava Avramović.
Fakulteti mogu da utvrde i dodatne ispite i diplomski rad, koje treba savladati da bi se stekla nova diploma.

Naš sagovornik ističe da je na nekim fakultetima, verovatno, moguće na osnovu ovih kriterijuma zameniti diplome, kao što je Elektrotehnički, koji traje pet godina i ima diplomski rad. Međutim, na četvorogodišnjim fakultetima za to nema mogućnosti.

U Novom Sadu studiranje uz obavezu

Insistiranje uprave Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, da se studenti koji upisuju dodatne master studije pismeno obavežu da će nastaviti studiranje, i posle odluke Skupštine Srbije, i da neće tražiti povraćaj novca, otvorilo je pitanje etičnosti ovakvog stava.

Nisu svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu zahtevali od studenata da potpišu ovakvu ili sličnu izjavu. Na Prirodno-matematičkom fakultetu je čak ostavljena mogućnost da se studentima vrati novac.
Na Filozofskom fakultetu je oko 200 studenata odlučilo da nastavi jednogodišnje master studije. Cena studija je 96.000 dinara. Ljiljana Subotić, dekan Filozofskog fakulteta, kaže da se niko od studenata zvanično nije žalio.

Nezvanično se ipak mogu čuti negativne reakcije, jer su neki studenti upisali dodatne master studije kako ne bi propustili godinu čekajući odluku Skupštine. Ukoliko se diplome izjednače, studenti bi postali masteri i ne bi hteli da nastave studije.

Ima studenata kojima ne smeta obavezivanje.
– Ne smeta mi što sam potpisao izjavu, jer sa 240 bodova neću moći da nastavim studije nigde u svetu i pored eventualne odluke parlamenta – kaže Dragan Veselinović, diplomirani filozof.

Konkurs

Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za upis na master studije za 5.665 kandidata. Najviše mesta za nastavak školovanja ponudili su Fakultet organizacionih nauka i Filološki fakultet, po 600, dok je najmanja upisna kvota na Tehnološko-metalurškom i Fakultetu fizičke hemije – 50 studenta.
Najskuplje master studije su na Arhitektonskom fakultetu – 240.000 dinara, dok su najjeftinije na Fakultetu za fizičku hemiju i na Tehničkom u Boru – 40.000 dinara.

Izvor: Večernje Novosti