Home Aktiviranje Radionice za sve ljubitelje brazilske kulture

Radionice za sve ljubitelje brazilske kulture

164
0

Svi ljubitelji brazilskih ritmova, plesa i muzike ove godine mogu očekivati bogat izbor raznih radionica kako za početnike tako i za one nešto iskusnije.

Tokom tri dana trajanja festivala na programu će biti radionice samba plesa, kapuere i samba udaraljki koje će voditi stručnjaci i poznavaoci brazilske kulture iz Brazila i drugih evropskih zemalja. Radionice će biti održane na više lokacija u gradu kao što su Petrovaradinska tvrđava, novosadska plaža Štrand i kulturna stanica Eđšeg. U nastavku možete pronaći opise radionica a kompletan raspored dostupan je na zvaničnoj Facebook stranici manifestacije i websajtu.

OPENS radionice samba plesa, samba udaraljki i kapuere za početnike

Festival Dani Brazila i Novi Sad Omladinska prestonica Evrope – OPENS ove godine organizuju raznovrsne radionice i kurseve u okviru festivala Dani Brazila, od 23. do 25. avgusta na različitim lokacijama u Novom Sadu.

Svi zainteresovani imaće priliku da učestvuju na nesvakidašnjim radionicama samba plesa, samba udaraljki i kapuere i da uče od međunarodno priznatih stručnjaka plesa, muzike i sporta Ivane Vajagić – Sambalkinhas, Saše Ignjatović iz Sambanse i Siniše Cvetković iz kluba Capoeira Senzala. Sve informacije OPENS radionicama nalaze se na ovom linku:www.facebook.com/events/429459151228305/

Besplatna radionica samba udaraljki za početnike

I ove godine u okviru festivala Dani Brazila, biće organizovana radionica udaraljki za početnike. Radionicu će voditi Saša Ignjatović, muzičar i osnivač škole brazilskih udaraljki “Sambansa”. Polaznici ove radionice će imati priliku da se bolje upoznaju sa ovim egzotičnim instrumentima i sviraju zajedno. Organizatori su za sve polaznike obezbedili instrumente.

LOKACIJA:  Petrovaradinska tvrđava (kod prvog semafora na tvrđavi levo).

Radionica Samba udaraljki za napredne perkusioniste

Radionicu će voditi  Mestre CHUVISCO / G.R.E.S. Estácio de Sá iz Brazila kao i Mestra CLARISSA iz austrijske škole sambe.

Mestra Clarissase sambom od 2001. godine. Nastupala je sa brojnim brazilskim trupama i kao gostujući performer posetila i više evropskih manifestacija. Osnivač je i vođa grupe Samba Baturim iz Beča. Njen omiljeni instrument je tamborim a svoje bogato iskustvo stekla je učeći i u Brazilu u cenjenim školama sambe Tijuca, Vila Isabel, Mangueira, Salgueiro, Grande Rio, Imperatriz Leopoldinense i Estácio de Sá.

Mestre Chuvisco je član samba orkestra od svoje 9. godine i direktor je jedne od najpoznatije škole brazilskih udaraljki, G.R.E.S. Estácio de Sá, sa tradicijom dugom 90 godina. Performans ove škole proglašen je pobedničkim na ovogodišnjem karnevalu u Rio de Žaneiru. Kao dobitnik brojnih nagrada i sambista bogatog iskustva, Mestre Chuvisco dolazi u Novi Sad da na Danima Brazila sa nama podeli svoje znanje i energiju!

Tokom radionice, svi polaznici će imati priliku da prođu kroz različite ritmove i spreme finalni performans za karnevalsku povorku!

Radionica samba plesa

Ovo je jedinstvena prilika za sve ljubitelje plesa da nauče korake i osete ritam najpopularnijeg karnevalskog plesa. Polaznici će imati priliku da nauče brazilsku sambu i funk. Radionice će voditi lider samba plesne grupe Sambalkinhas iz Novog Sada Ivana Vajagić.

LOKACIJA: Eđšeg – kulturna stanica.

Radionica kapuere

Desetu godišnjicu Dana Brazila obeležiće i radionice kapoere kako za odrasle tako i za one najmlađe. Radionice će držati predstavnici grupe Grupo Senzala, Mestre Steen iz Kopenhagena kao i Mestre Rui koji dolazi iz Brazila i već 2 decenije uspešno vodi školu kapuere, takođe u Kopenhagenu.

Prijave su obavezne za napredne kapueriste i možete ih pronaći na ovom linku http://www.danibrazila.org/prijava-capoeira.php

 

Besplatni kapoera časovi za potpune početnike

Za sve one koji bi da probaju kapoeru po prvi put, predstavnici kluba “Capoeira Senzala” Novi Sad takođe organizuju radionice. Ovi časovi će biti organizovani u petak, subotu i nedelju od 10 do 12 na novosadskoj plaži Štrand i prethodno prijavljivanje nije potrebno.

LOKACIJA: Novosadska plaža “Štrand” – kod Špica.

Radionica Crteži brazilskih Indijanaca

U okviru Dana Brazila 2019 a u kulturnoj stranici Eđšeg, u nedelju, 25. avgusta od 11 do 12 časova biće održana i kreativna radionica na kojoj će najmlađi učesnici imati priliku da se upoznaju sa kulturom i identitetom brazilskih Indijanaca. Radionicu će voditi Yara Peres Rangelov uz asistenciju Marije Milenović.

Učesnici će tako moći da saznaju od čega se kreiraju boje koje se koriste za crtanje po telu i koja je uloga u komunicikaciji tih crteža. Radionica je u potpunosti besplatna za zainteresovane i namenjena je najmlađoj publici Dana Brazila deci od +8 godina. Sve informacije o ovoj radionici se nalaze na ovom linku: www.facebook.com/events/2419807961677523/

Sve radionice za početnike i veći deo festivalskog programa biće besplatan za Novosađane i njihove goste, dok će se radionice kapuere, samba plesa i samba perkusija za naprednu grupu polaznika naplaćivati. Sve informacije o radionicama i prijavama dostupne su i na zvaničnom sajtu festivala.

Fotografije i video materijal sa Festivala možete pronaći na ovom linku: http://www.danibrazila.org/arhiva.php. Za sve dodatne informacije možete nam pisati na pr@danibrazila.org  ili pozvati na broj telefona  +381 64 2455768.

  1. Novosadski samba karneval Dani Brazila organizuje Udruženje građana “Artkor” u saradnji sa Udruženjem poštovalaca brazilske muzike i kulture „Sambansa“, Sportskim udruženjem “Capoeira Senzala” i Plesnim udruženjem “Sambalkinhas“ iz Novog Sada pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu, Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada, Ambasade Brazila iz Beograda, Turističke organizacije Grada Novog Sada, uz pomoć partnera kulturne stanice Eđšeg, Omladinske prestonice Evrope 2019. godine – OPENS, Kulturnog centra Grada Novog Sada i Gradskog zelenila i zahvaljujući podršci kompanije Veletabak.