Home [njuz] Stanovi za smeštaj mladih bez roditelja

Stanovi za smeštaj mladih bez roditelja

28
0

gradbeograd.jpegCentar za socijalni rad Beograd preuzeo je šest stanova namenjenih mladima bez roditeljskog staranja koji se osposobljavaju za samostalni život nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite. Sporazum o obezbeđivanju stanova za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja

potpisali su ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, zamenik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović i direktor beogradskog Centra za socijalni rad Jasminka Veselinović.

Iz Nacionalnog investicionog plana je izdvojeno 940.000 evra za izgradnju i kupovinu 20 stanova namenjenih deci i omladini bez roditeljskog staranja, kazao je Ljajić pre potpisivanja sporazuma. Do sada je kupljeno 11 stanova – šest u Beogradu i po jedan u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Priboju, kazao je on.
Zamenik gradonačelnika rekla je da je reč o dvosobnim stanovima u kojima će boraviti četiri do pet korisnika. Trenutno postoji približno 60 potencijalnih korisnika, a odluka o pravu na korišćenje biće doneta u Centru za socijalni rad na osnovu utvrđenih kriterijuma i odluke koju je donela Skupština grada.

Korisnici će u stanovima boraviti po dve godine i sami će plaćati kiriju i druge tekuće troškove u stanu – vodu i struju, što će ih naučiti da odgovorno organizuju svoj budući život, kazala je Hrustanović.
Oni će pored svoje ostvarene zarade imati pravo na redovni mesečni prihod u iznosu od 50 odsto prosečnog ličnog dohotka u prethodnom mesecu u Begradu a dobijaće i potrebnu psihološku podršku.

Hrustanović je najavila da je grad nezavisno od stanova koji će se finansirati iz NIP deci bez roditeljskog staranja namenio još pet stanova u naselju Kamendin. Ovi stanovi bi trebalo da se otvore za korisnike u septembru.
U ustanovama socijalne zaštite u Srbiji ima približno 1.500 dece bez roditeljskog staranja, a znatno veći broj njih – oko 4.000 – nalazi se u hraniteljskim porodicama, rečeno je na konferenciji. Prema iznetim podacima u Srbiji tek 50 dece ima definisan status za usvajanje.

Dodela 20 stanova deci bez roditeljskog staranja predviđena je Strategijom razvoja socijalne zašite u Srbiji.

Izvor: Mondo