[ youth.rs ]

Stanovi za smeštaj mladih bez roditelja

Centar za socijalni rad Beograd preuzeo je šest stanova namenjenih mladima bez roditeljskog staranja koji se osposobljavaju za samostalni život nakon izlaska iz sistema socijalne zaštite. Sporazum o obezbeđivanju stanova za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja

potpisali su ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, zamenik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović i direktor beogradskog Centra za socijalni rad Jasminka Veselinović.

Iz Nacionalnog investicionog plana je izdvojeno 940.000 evra za izgradnju i kupovinu 20 stanova namenjenih deci i omladini bez roditeljskog staranja, kazao je Ljajić pre potpisivanja sporazuma. Do sada je kupljeno 11 stanova – šest u Beogradu i po jedan u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Priboju, kazao je on.
Zamenik gradonačelnika rekla je da je reč o dvosobnim stanovima u kojima će boraviti četiri do pet korisnika. Trenutno postoji približno 60 potencijalnih korisnika, a odluka o pravu na korišćenje biće doneta u Centru za socijalni rad na osnovu utvrđenih kriterijuma i odluke koju je donela Skupština grada.

Korisnici će u stanovima boraviti po dve godine i sami će plaćati kiriju i druge tekuće troškove u stanu – vodu i struju, što će ih naučiti da odgovorno organizuju svoj budući život, kazala je Hrustanović.
Oni će pored svoje ostvarene zarade imati pravo na redovni mesečni prihod u iznosu od 50 odsto prosečnog ličnog dohotka u prethodnom mesecu u Begradu a dobijaće i potrebnu psihološku podršku.

Hrustanović je najavila da je grad nezavisno od stanova koji će se finansirati iz NIP deci bez roditeljskog staranja namenio još pet stanova u naselju Kamendin. Ovi stanovi bi trebalo da se otvore za korisnike u septembru.
U ustanovama socijalne zaštite u Srbiji ima približno 1.500 dece bez roditeljskog staranja, a znatno veći broj njih – oko 4.000 – nalazi se u hraniteljskim porodicama, rečeno je na konferenciji. Prema iznetim podacima u Srbiji tek 50 dece ima definisan status za usvajanje.

Dodela 20 stanova deci bez roditeljskog staranja predviđena je Strategijom razvoja socijalne zašite u Srbiji.

Izvor: Mondo

 

Exit mobile version