Home [ volontiranje ] Poziv za volontiranje – Balkanske vode

Poziv za volontiranje – Balkanske vode

89
0

PLAKAT 2 FINALUdruga StripOs pokrenula je projekt Balkanske vode.

Tijekom ljeta 2015. u Gunji, Obrenovcu, Maglaju i Doboju organizirali smo radionice crtanja stripova za djecu osnovnih škola na teme poplava iz 2014. Slažemo knjigu od 156 strana na jezicima triju zemalja uz prijevod na engleski, u kojoj se uz stripove nalaze i fotografije poplava spomenutih mjesta, fotografije otpada u rijekama i tekstovi.

 

S ovim projektom i u suradnji s UNDP Hrvatska idemo do kraja godine na Indiegogo kampanju gdje ćemo tražiti sredstva za tisak knjiga koje ćemo u tri zemlje, Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina dijeliti djeci zauzvrat za 5 iskorištenih plastičnih boca ili vrećica. Cilj nam je preventivno djelovati na poplave skupljajući otpad i ekološki osvijestiti djecu i mlade.

U privitcima su tekst i trailer kampanje. U trailer i knjigu dodajemo snimke otpada u rijekama.

Potrebni su nam volonteri, koliko god ih je moguće.

Posao koji bi volonteri trebali obavljati je:

1. Prikupljanje e-mail adresa svih web portala, novinskih i TV kuća iz tri navedene zemlje

2. Prikupljanje e-mail adresa kulturnih centara, knjižnica, galerija, škola i fakulteta (pogotovo onih iz mjesta uz rijeke)

3. Kontaktiranje raznih poduzeća, privatnih i javnih

4. Kontaktiranje značajnijih sportskih društava

5. Kontaktiranje poznatih osoba

Trajanje volonterskog angažmana je od dana javljanja do 30.11.2015.

Predviđen broj sati je koliko tko može jer posla ima jako puno.

Potrebne kvalifikacije: surfanje na netu, word, excel

Potrebno je osigurati što više kontakata kojima bi se mogli javiti kad krene kampanja na Indiegogo, s ciljem da ju ustanove, društva i ljudi financijski podrže.

Svi koji volontiraju bit će potpisani u knjizi. Također mogu sudjelovati u projektu narednih godina putujući u mjesta ove tri zemlje gdje ćemo skupljati otpad u zamjenu za knjige. Vjerujemo da će kampanja uspjeti i da ćemo čistiti okoliš uz tokove rijeka.

Prvi korak su spomenuta mjesta gdje smo radili radionice, a zatim naselja uz rijeke Savu, Bosnu, Moravu i druge.

Prijave preko mejla zeljkogasic72@gmail.com

 

O projektu Balkanske vode

Udruga ljubitelja stripova StripOs Osijek osnovana 2009. godine, za glavne si je ciljeve postavila očuvanje baštine stripa i poticanje kreativnog stvaralaštva djece i mladih. Radeći festival dječjeg stripa u Gunji 2015. rodila se ideja izrade regionalnog humanitarno-ekološkog projekta koji bi obuhvatio područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije pogođene poplavama 2014. Oborine u ove tri zemlje bile su najobilnije u 120 godina otkako se bilježe meteorološka mjerenja,, a u njima je izravno i neizravno pogođeno preko 2 milijuna ljudi.

Poplave je prouzročila priroda, no veliku odgovornost snosi sam čovjek. Bacamo u rijeke razno smeće i otpad. Stvaraju se otoci smeća koje poplave raznose po cijeloj planeti. Izravno si ugrožavamo život i okoliš, zagađujemo vodu, zemlju i zrak.

Projekt Balkanske vode ima ideju izdati knjigu koja sadrži dječje stripove na teme poplava nacrtane na radionicama crtanja stripova tijekom 2015. godine u mjestima Gunja (RH), Obrenovac (RS), te Maglaj i Doboj (BiH). U knjizi su i iskrene priče o životu za vrijeme poplava, fotografije šteta prouzročenih poplavama i fotografije korita onečišćenih rijeka.

Knjigu A4 formata od 156 stranica u boji, na jezicima triju zemalja uz prijevod na engleski, dijeliti ćemo djeci i mladima u spomenutim mjestima u zamjenu za 5 iskorištenih plastičnih boca (PET ambalaža) ili 5 komada PE-LD ambalaže (fleksibilne boce, vrećice za kruh i smrznutu hranu…). Krajnji cilj je ekološki osvijestiti stanovništvo i preventivno djelovati na poplave skupljajući plastični otpad i tako čistiti svoj okoliš.

Organiziranim radionicama pomogli smo djeci da se na kreativan način oslobode trauma i strahova od poplava, skupljanjem otpada dajemo im priliku da nauče nas starije kako poštivati prirodu.

Ukupno planiran budžet za provedbu projekta iznosi 4.000 USD od kojih se 3.000 USD planira pribaviti putem grupnog financiranja preko Indiegogo crowfunding platforme.

Sva dodatno prikupljena sredstva ulažu se u daljnji tisak knjiga, promocije, izložbe i prikupljanje plastične ambalaže u nizu mjesta uz tokove rijeka ove tri zemlje. Projekt bi provodili godinama s ciljem da u što većoj mjeri ekološki osvjestimo stanovnike ovih, ali i ostalih prostora. Potrebno nam je shvatiti da čiste rijeke život znače, nama danas i novim generacijama koje dolaze sutra.