Home [treninzi] Poziv za učešće u omladinskoj razmeni „Folklor u Akciji“ u Letoniji

Poziv za učešće u omladinskoj razmeni „Folklor u Akciji“ u Letoniji

50
0

“MiT”- “Mladi i Talentovani” pozivaju sve zainteresovane mlade ljude od 18 do 30 godina da se prijave za učešće na omladinskoj razmeni, koja će se održati Rigi, glavnom gradu Letonije, u periodu od 13. do 24. oktobra. Tema razmene je Folklor, pa je potrebno da učesnici imaju barem osnovna znanja iz folklornih igara, ili da sviraju neki instrument (poželjno gitaru ili harmoniku).

 Učesnicima su obezbeđeni hrana i smeštaj, a 70% troškova povratne karte do Rige će biti refundirano tokom same razmene.

Još jedna idealna prilika za mlade ljude iz Srbije za sticanje novih iskustava, upoznavanje sa ljudima iz drugih zemalja Evrope, i pre svega svega prilika za dobru zabavu, kao i upoznavanje drugih kultura. Osim Srbije i Letonije, na razmeni će učestvovati učesnici iz Crne Gore, Francuske, Rusije i Estonije.

Ukoliko ste zainteresovani za učešće potrebno je da popunite formular i pošaljete ga na mail udruzenjemit@gmail.com.

Omladinska razmena

“FOLKLOR U AKCIJI”

Datum: 14. – 23. oktobar, 2013.

Mesto razmene: Keguma region, Riga, Letonija.

Organizacija pošiljalac: “Mladi i Talentovani – MiT”, Prijepolje

Organizacija domaćin: “Pārdaugava folk music society”, Riga, Latvia, zastupnik Inga Holsta (indziniex@inbox.lv)

Broj i zemlje učesnika: 32 učesnika iz Estonije, Francuske, Crne Gore, Rusije Letonije i Srbije.

Tema omladinske razmene: Folklorni talenti – predstavljanje svojih i otkrivanje drugih folklornih, kulturnih i umetničkih obeležja zemalja učesnica.

Broj učesnika iz Srbije: Pet učesnika (1 liderka grupe iz Beograda + 4 osobe)

Opis razmene:  Razmena obuhvata  ukupno32 učesnika od kojih najveci deo imaju iskustva sa svojim nacionalnim folklornim grupama i društvima (bilo kao izvođači na tradicionalnim nacionalnim instrumentima ili igrači u KUD-ovima). Poželjno bi bilo da jedan od učesnika iz Srbije svira neki  instrument (harmoniku, frulu, violinu, tamburicu ili gitaru..) barem na bazičnom nivou. Tokom devet dana trajanja razmene učesnici će se upoznavati sa tradicionalnim igrama, hranom i običajima zemalja učesnica, a svaka zemlja će imati nekoliko sati za master čas, odnosno za čas instrukcije svojih nacionalnih plesova drugim učesnicima.

Pred kraj razmene predviđeno je “interkulturalno veče”, odnosno veče gde će učesnici svih zemalja predstaviti svoju zemlju kroz tradicionalnu hranu, piće, sportske, kulturne, umetničke ili akademske uspehe, uopšte sve važne narative koji predstavljaju identitet zemlje. Učesnici iz Srbije npr. mogu da ponesu litar rakije, plazma keks, krem bananice, smoki, pršutu, nacionalnu nošnju, zastavu Srbije, razglednice Prijepolja, suvenire, da na youtube-u puste kraći turistički video o Prijepolju/Srbiji i sl.

Troškovi programa: u punom iznosu pokriva troškove smeštaja, ishrane (tri obroka dnevno) i zabavnih aktivnosti (izleti, posete kulturno-istorijskim znamenitostima zemlje domaćina i sl.), kao i 70% troškova povratne avionske ili autobuske karte od mesta prebivališta do Rige. Troškovi karata se refundiraju po dolasku na razmenu, što znači da će učesnici morati da karte kupe unapred svojim novcem, a 70% iznosa će im biti refundirano u Rigi.

Pre polaska na razmenu svi učesnici će biti brifingovani o dodatnim detaljima razmene, kao i bezbednosnim aspektima tokom njenog trajanja.