Home [njuz] Reakcija KOMS-a na tekst pod naslovom “Lovefest organizuje prvu Kancelarijadu u Srbiji”

Reakcija KOMS-a na tekst pod naslovom “Lovefest organizuje prvu Kancelarijadu u Srbiji”

32
0

Krovna Organizacija Mladih Srbije ovim putem reaguje na članak objavljen na internet stranici Blica, dana 30.07.2013., pod naslovom “Lovefest organizuje prvu Kancelarijadu u Srbiji”. Zabrinuti zbog suštinskog nerazumevanja od strane medija i javnosti za principe na kojima se zasniva rad sa mladima te sistemska podrška za mlade od strane predstavnika države. Krovna Organizacija Mladih Srbije ovim putem želi da ukaže na neke nelogičnosti i propuste.

Sistem podrške za mlade u Srbiji podrazumeva ne samo strategiju za mlade već i mehanizme za implementaciju te strategije. Prvi i osnovni mehanizam jesu projekti koje sprovode organizacije mladih i za mlade. Ovo omogućava mladima da budu direktno uključeni u implementaciju aktivnosti, da ih sami osmišljavaju i evaluiraju njihove rezultate, a ne da budu pasivni posmatrači društva u kojem se nalaze. U perspektivi, mladi bi morali biti uključeni i u budžetiranje aktivnosti, sastavljaje uslova konkursa za dodelu finansijskih sredstava, rad komisija koje biraju projekte koji će biti podržani, te monitoring i evaluaciju aktivnosti koje su podržane. Na taj način bi u potpunosti bio implementiran princip ko-menadžmenta definisan Nacionalnom Strategijom za mlade.
Drugi mehanizam svakako su Kancelarije za mlade pri brojnim opštinama u Srbiji. Kancelarije za mlade predstavljaju kancelariju date opštine, dakle telo lokalne samopurave, koje se bavi implementacijom omladinskih politika (nacionalnih i lokalnih) u saradnji sa organizacijama mladih, za mlade i njihovim savezima na lokalnom nivou. Asocijacija kancelarija za mlade je mreža koja okuplja kancelare za mlade, bavi se usklađivanjem standarda rada kancelarija za mlade i osnovana je sa idejom umrežavanja kancelarija. Uloga Kancelarije za mlade je da bude spona između mladih, organizacija mladih, za mlade, njihovih saveza na lokalu i njihovih opština.
Uloga Asocijacije nikako nije da bude da bude direktan kontakt između mladih i Vlade Republike Srbije, kako je navedeno u članku na sajtu Blica. Prema Zakonu o mladima, takvu ulogu nosi Savet za mlade, kao državno telo u kojem mladi imaju svoje predstavnike i u kojem zajednički donose odluke sa donosiocima odluka iz različitih sektora. Takođe takvu ulogu prema istom Zakonu nosi i Krovni savez mladih. Krovna Organizacija Mladih Srbije osnovana je kao najviše, nezavisno, nestranačko, predstavničko telo mladih u Srbiji, i mada još uvek čeka na potvrdu statusa Krovnog saveza prema odredbama Zakona o mladima, KOMS već sada de facto jeste telo koje zajedno sa svojih 68 organizacija članica predstavlja interese mladih. U ovom trenutku Savet za mlade još uvek nije konstituisan.

Krovna Organizacija Mladih Srbije održava veoma dobre kontakte i saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, predstavnicima ovog Ministarstva, predstavnicima Asocijacije kancelarija za mlade i Kancelarijama za mlade. Ovim putem želimo da dodatno afirmišemo ovu saradnju, te izrazimo naš stav da ovako koncipiran sistem podrške za mlade dovodi do pozitivnih pomaka u omladinskom sektoru, te da uz dodatna ulaganja svih aktera možemo očekivati još veći napredak.

Na linku možete videti i kompletan članak objavljen na sajtu Blica.