Home [njuz] CINEMA CITY Internacionalni filmski festival

CINEMA CITY Internacionalni filmski festival

41
0

 

Ovogodišnji CINEMA CITY, internacionalni filmski festival, održaće se od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu. Uprkos neizvesnoj situaciji u vezi s finansijskom podrškom i generalno slabom podrškom kulturnim manifestacijama od strane ključnih institucija, festival CINEMA CITY će ipak doživeti svoje šesto po redu izdanje. Tokom ovogodišnjeg festivala, biće prikazano preko 130 filmskih ostvarenja svrstanih u jedanaest selekcija. Na festivalu će biti predstavljena najnovija ostvarenja domaće kinematografije, ali i izuzetni filmovi svetske filmske produkcije, kao i kvalitetni filmovi mladih autora čiji budžet ne prelazi 10.000 dolara.

Ove godine, filmovi će biti prikazani na deset gradskih lokacija među kojima su Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej Vojvodine, Galerija Matice Srpske, Akademija umetnosti Novi Sad, bioskop Arena Cineplex, Arena 3D Open Air, Amstel Open Air, The End Café, SKC Fabrika. Neke od novih lokacija predstavljaju jedinstven spoj institucija kulture od nacionalnog značaja i filma čime se posetiocima pruža prilika da u nesvakidašnjim prostorima uživaju u najraznovrsnijim filmskim ostvarenjima.

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala CINEMA CITY jesu i dva open air prostora na kojima će se prikazati neki od najpopularnijih 3D filmova prikazanih tokom ove godine.

Festival će premijerno otvoriti mađarski film Final Cut:Ladies and Gentelmen reditelja Giorgija Palfija, koji je bio prikazan na festivalu u Kanu ostvarivši sjajne kritike. Ovo izuzetno filmsko ostvarenje sastoji se od kadrova iz 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskih stvaraocima.

Sva filmska ostvarenja podeljenja su u jedanaest selekcija. U okviru selekcije Nacionalna klasa biće prikazane najnovije produkcije domaće kinematografije. Filmske ekipe biće gosti ovogodišnjeg festivala.

Selekcija Exit Point donos pregled najboljih filmova svetske filmske festivalske scene. U okviru ove selekcije biće prikazani filmovi koji su bili zapaženi na festivalima kao što su Berlinski, Roterdamski, Sandens, Kanski, na festivalima u Torontu, Lokarnu i drugim prestižnim filmskim festivalima. Selektor ovih filmova je Dubravka Lakić, filmski kritičar i novinar lista Politika.

U okviru selekcije Hungry Days biće prikazani prvi i drugi filmovi mladih autora koji su postigli uspehe i bili primećeni na svetski značajnim filmskim festivalima. Zanimljivost u vezi s ovim filmovima jeste njihov ograničeni budžet koji kreativnim i talentovanim autorima nije predstavljao prepreku ka stvaranju kvalitetnog filma. Selektor ovih filmova je Stefan Ivančić. Nova selekcija na festivalu jeste Fresh Danube Films koja je podržana od strane Evropske kulturne Fondacije iz Holandije, a u okviru koje će biti prikazani filmovi autora dunavskog regiona. I ove godine, selekcija Up To 10.000 Bucks donosi filmove snimljene budžetom manjim od 10.000 dolara, koji nije predstavljao ograničenje u stvaranju kvalitetnih filmova.

Selekcija Film It Loud, predstavlja izbor Tonija Šarića, direktora festivala muzičko-dokumentarnog filma DORF iz Vinkova (Hrvatska). Selekcija je rezultat istoimenog projekta podržanog od strane  IPA CROSSBORDER programa sufinansiranog od strane Evropske Unije. U okviru ove selekcije, publika će imati prilike da pogleda savremena ostvarenja hrvatske kinematografije.