Home [njuz] 20. Međunarodni omladinski festival vizuelnih umetnosti

20. Međunarodni omladinski festival vizuelnih umetnosti

29
0

Tokom jula meseca u gradu Gorganu u iranskoj pokrajini Golestan biće održan Dvadeseti međunarodni omladinski festival vizuelnih umetnosti.

Pozivamo zainteresovane da u prilogu pročitaju osnovna pravila i uslove učešća na Festivalu, te da se za detaljnije informacije obrate Kulturnom centru Irana u Beogradu.

Propozicije takmičenja u okviru
Dvadesetog međunarodnog festivala vizuelnih umetnosti za omladinu

Centar za vizuelne umetnosti pri Ministarstvu za kulturu i islamsku uputu u saradnji sa Pokrajinskom kancelarijom za pokrajinu Golestan, i sa Organizacijom za islamsku kulturu i veze, organizuje Dvadeseti međunarodni festival vizuelnih umetnosti za omladinu, u cilju podsticanja umetničke kreativnosti omladine i povezivanja mladih iranskih umetnika sa umetnicima širom sveta. Jedan od bitnijih elemenata festivala biće i prisustvo uticajnih umetnika i pedagoga iz različitih oblasti vizuelnih umetnosti. Festival će učesnicima pružiti izvanrednu priliku da predstave nove sadržaje, prodiskutuju o svežim idejama, i da razmene svoja kreativna iskustva. Mladi umetnici imaće priliku da učestvuju u brojnim radionicama i specijalnim takmičenjima u okviru Festivala, tokom kojih će specijalni žiri odabirati i nagrađivati najbolje.

Pravila i propozicije za odabir i učešće mladih umetnika iz različitih oblasti vizuelnih umetnosti usvojen od strane organizatora Festivala su sledeće:

Sekcije takmičenja

U okviru Festivala učesnici se mogu takmičiti iz sledećih oblasti:
1. Crtanje
2. Slikanje
3. Grafički dizajn (poster)
4. Skulptura (gips, keramika)
5. Strip
6. Minijatura
7. Kaligrafija (Nasta’liq)
8. Fotografija
9. Ilustracija
Napomena: Sekcije Crtanje i Fotografija održavaće se na otvorenom.

Odabir kandidata

Kandidatima koji konkurišu za međunarodni deo takmičenja preporučuje se da kopije svojih radova dostave Kulturnom centru Irana, Ambasadi Irana, ili predstavniku Festivala u svojoj matičnoj zemlji. Radovi će dalje biti prosleđeni Komisiji za selekciju radova, koja će odlučivati o ispunjenosti uslova za učešće na Festivalu. Kandidati će po ispunjenju uslova biti pismeno obavešteni od strane Kulturnog centra ili Ambasade Irana, i pozvani da dostave tri svoja rada i da se lično pojave na razgovoru u Kulturnom centru ili Ambasadi Irana. Nakon razgovora odabrani kandidati biće obavešteni o daljoj proceduri.

Uslovi i krajnji rok za prijavu

Materijal potreban za registraciju kandidata koji ispunjavaju uslove za učešće na Festivalu mora se dostaviti Sekretarijatu festivala najkasnije do 16. jula 2013. godine. Učesnici koji se na Festival prijave pre ili posle datuma predviđenog za registraciju neće biti primljeni. Radovi učesnika koji se prijavljuju grupno moraju stići u Golestan najkasnije do popodneva 15. jula 2013. godine.

Propozicije takmičenja

1. Učesnici sa sobom moraju poneti sav neophodan pribor za rad, izuzev platna za slikanje (90×90 cm ili 100×70 cm) i gipsa/gline koji će dobiti od organizatora Festivala.
2. Radionice iz svih oblasti trajaće tri dana, nakon čega će uslediti ocenjivanje kandidata.
3. Organizatori imaju pravo da naknadno odluče da li će se radionica za crtanje održavati u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Dokumenta potrebna za prijavu

1. Kandidati ispunjavaju starosne uslove za učešće na festivalu ukoliko su rođeni između 1. septembra 1989. i 1. septembra 1998. godine (14 do 25 godina).
Napomena: Kandidati rođeni dva meseca pre odnosno posle navedenih datuma takođe mogu učestvovati na Festivalu.
2. Učesnici moraju dostaviti dve svoje fotografije sa punim imenom i prezimenom napisanim na poleđini, fotokopiju pasoša, i fotokopiju svedočanstva/uverenja o trenutnom akademskom statusu, najkasnije do 16. jula 2013. godine. Vođe grupa moraju dostaviti spisak učesnika iz svake zemlje, kao i oblasti iz kojih će se svaki od učesnika takmičiti. Ovi spiskovi se moraju dostaviti uz prijavu za učešće.
3. Učesnicima nije dozvoljeno da na Festivalu učestvuju u pratnji prijatelja ili rodbine.
4. Konačni spisak učesnika biće objavljen anjkasnije do 27. jula 2013. godine.
5. Svaki kandidat može poslati najviše 5 svojih radova putem elektronske pošte.
6. Organizacioni odbor Festivala od učesnika zahteva da se striktno pridržavaju programa tokom čitavog Festivala, te da se za vreme trajanja Festivala uzdržavaju od bilo kakvih ličnih kontakata ili privatnih poslova van programa Festivala. Učesnici su takođe dužni da sve svoje aktivnosti u okviru programa i u slobodno vreme koordinišu sa Organizacionim odborom Festivala.
7. Svi učesnici obavezni su da se ponašaju u skladu sa pravilima ponašanja i propozicijama festivala, kojeće im biti saopštene tokom trajanja Festivala.
8. Svi učesnici koji budu odabrani za učešće na Festivalu u obavezi su da budu prisutni na mestu održavanja Festivala 23. avgusta 2013. godine.

Datum održavanja Festivala

Dvadeseti međunarodni festival vizuelnih umetnosti za omladinu održava se u periodu od 24. do 27. avgusta 2013. godine.

Nagrade i priznanja

1. Najbolji mladi umetnici biće narađeni plaketama i novčanim nagradama.
2. Svi učesnici dobiće potvrdu o učešću na Festivalu.

Telefon: + 381 11 3672 564
Faks: + 381 11 2666 980
E-mail: info@iran.rs
Web: iran.rs