Home [akcija] SPREMNI ZA POLETANJE?

SPREMNI ZA POLETANJE?

63
0

Dan letenja se približio! U subotu 22. juna, 39 pilota sa svojim posadama iz cele Srbije spremno će čekati dozvolu za „poletanje“ na 1. Red Bull Flugtagu u Srbiji. Pripreme za takmičenje su u završnoj fazi, dok letelice trpe poslednje kozmetičke zahvate, a timovi isprobavaju svoje kostime u kojima će nastupiti. Jezero Ada Ciganlija će za ovaj dan dobiti potpuno novi izgled sa zaletnom rampom i zonom za sletanje na vodu, dok će obala biti spremna da primi preko 50.000 posetilaca.

 

 

Sve je spremno za jedno od najvećih dešavanja koja nas očekuju ovog leta u Srbiji! Nakon Austrije, Amerike, Nemačke, Brazila, Australije i još 28 zemalja širom sveta, Red Bull Flugtag će najzad dati krila hazarderskim pilotima i kreativnim letećim mašinama iz cele naše zemlje. Najboljih 39 timova, od ukupno 284 koliko se prijavilo za učešće, svojim nastupima na rampi i letovima, pa čak i padovima u vodu sa 6 metara visoke rampe neće ni jednog posetioca ostaviti ravnodušnim bilo da su deca ili odrasli.

Program na Adi Ciganliji počeće u 12 časova kada se otvara izložbena zona u kojoj će posetioci moći da pogledaju letelice, razgovaraju i slikaju se sa timovima, a spektakularno otvaranje i prvi let sa rampe očekuje se u 15 časova. Kako bi zabava bila urnebesna do kraja, dobro poznata lica Nikola Đuričko, Ivana Bajić i Ajs Negrutin biće zaduženi za vođenje programa i davanje dozvola za poletanje dok će takmičare ocenjivati stručni žiri sastavljen od poznatih ličnosti, sportista i stručnjaka za vazduhoplovstvo.

Kako će se odabrati pobednik?

Na Red Bull Flugtagu prvenstveno je bitna kreativnost letelice, ali i nastup tima na rampi i daljina. Pre poletanja, svaki tim će imati 30 sekundi vremena za nastup na rampi, a poželjno je da članovi tima budu odeveni u skladu sa svojom letelicom. Nastup na rampi, letelicu i postignutu daljinu ocenjivaće četvoročlani žiri. Iz tog razloga, može da se desi da pobedi letelica koja nije imala najduži let, već je nasmejala publiku do suza.

Timove koji se nađu na pobedničkom postolju očekuju nezaboravne nagrade. Prvoplasirana ekipa imaće priliku da uživa u letu sa predsedničkim avionom Josipa Broza Tita – Daglas DC6, koji se danas nalazi u Red Bullovom Hangaru 7 u Austriji. Drugoplasirani tim će osvojiti let sa akro grupom Stars iz Novog Sada u mlaznom avionu Galeb G2, dok trećeplasiranu ekipu očekuju padobranski tandem skokovi. Posebna nagrada, u vidu akrobatskog leta, očekuje i tim koji uspe da obori svetski rekord u daljinskom letu od 69,79 metara.

Više informacija o samom dešavanju možete pronaći na www.redbullflugtag.rs.

Preporučuje se dolazak gradskim prevozom ili biciklom

Zbog velikog broja posetilaca koji se očekuju u subotu na Adi Ciganliji i limitiranog broja parking mesta, organizatori apeluju na građane da na jezero dođu javnim gradskim prevozom ili biciklama kako bi izbegli preterano zadržavanje u saobraćaju. Rampa će biti postavljena na početku Ade u neposrednoj blizini veslačkog tornja, a najbolji pogled gledaoci će imati sa plaže. Ulaz na dešavanje je besplatan.

Dodatni program

Posetioci Red Bull Flugtaga će biti u prilici da vide ne samo inovativne ručno pravljene leteće objekte već i nastupe pravih pilota i padobranaca. Takmičenje će otvoriti jedan od najboljih akrobatskih pilota na svetu Nemac Matijas Dolderer u svom avionu Edž 540. Pored ovoga posetioci će imati priliku da vide nastup Red Bullovog padobranskog tima u specijalnim odelima zvanim „wingsuit“ i nastup Stars tima iz Novog Sada koji će pred kraj takmičenja imati svoj nastup na Galebovima G2.

Koga briga za vremenske uslove

Usput da pomenemo, Red Bull Flugtag će biti održan bez obzira kakvo će vreme biti 22. juna. Tokom izrade letelica, naši hobi piloti su takođe radili na obuci za poletanje i sletanje u teškim vremenskim uslovima i znaju kako da se snađu.