Home [njuz] TEDxYouth@ISB konferencija u Beogradu

TEDxYouth@ISB konferencija u Beogradu

52
0

“From imagination to creation” / “Od mašte ka stvaranju”
Na drugoj po redu TEDxYouth@ISB, nezavisno organizovanoj konferenciji pod licencom TED-a, biće predstavljeni talenti, inovativne i kreativne ideje i posvećenost građana Srbije, ali i onih stranaca koji su Srbiju načinili svojim domom. Ovaj dvojezični (englesko-srpski) događaj nije konferencija u klasičnom smislu reči. TEDxYouth@ISB događaj podrazumeva prezentovanje ideja većeg broja predavača (pri čemu svaki od predavača ima 6-12 minuta da izloži svoju ideju). Predavači su inače različitih profesionalnih orijentacija i interesovanja, različitih uzrasta, socijalnih okruženja iz kojih dolaze. Ovogodišnji slogan konferencije “Od mašte ka stvaranju” će biti prizma kroz koju će svaki od govornika sa publikom podeliti svoju strast i iskustvo.

Ovom prilikom predstavljamo vam neke od govornika:

–          Slavoljub Epifanić je sa 30 godina izgubio vid. Suočen sa velikim izazovom, odlučio je da se ne preda, već da pronađe način da preživi i da vodi ispunjen život. Na tom putu uz podršku svojih najbližih ostvario je brojne uspehe: državni prvak u plivanju, bacanju kugle s ramena, bacanju diska i bacanju koplja, postao je maser, trenira ninjutsu, gađa iz luka, planinari… Za njega je svaki novi dan mogućnost da planira nove poduhvate i izazove. Na događaju će sa publikom podeliti priču o tome kako mu je gubitak vida promenio život i kako je uspeo da sačuva otvorenost duha.

–          Ralph van der Zijden je Holanđanin, koji se u zaljubio u Beograd pre par godina, kad je počeo u njemu da radi. Odlučio je da se za stalno preseli u Srbiju i da započne biznis koji će imati pozitivan uticaj na okolinu. Danas, on živi svoj san, jer u Beogradu ima firmu koja se bavi organizacijom turističkog obilaska Beograda, ali na neobičan način (danju turisti obilaze i upoznaju znamenitosti Beograda biciklama, a noću se upoznaju sa klubovima i noćnim životom prestonice). Ralph će sa publikom podeliti priču o tome kako je došao na ideju da promeni svoj život i pokazaće nam ne samo koliko mogućnosti postoji svuda oko nas, već i kako da naučimo da ih prepoznajemo.

Krstina Veljović je kao i svaki tinejdžer razmišljala šta da radi tokom raspusta, a onda je došla na ideju da se prijavi za volontiranje na Univerzijadi. Ovo iskustvo joj je izmenilo život iz korena i usmerilo da se svim snagama posveti volontiranju. Danas je, ova mlada dama, jedan od koordinatora volonterskog servisa koji pruža drugačiji pogled i pristup volontiranju i koji okuplja preko 2000 volontera.

TEDxYouth@ISB konferencija je događaj koji je prvenstveno fokusiran na mlade ljude, a održaće se u subotu, 17. novembra 2012. godine sa početkom u 10 časova. Događaj će se održati u prostorijama Internacionalne škole u Beogradu (Temišvarska 19, Senjak). Mladi mogu da se prijave, da prisustvuju događaju, popunjavanjem formulara na veb sajtu www.tedxyouthisb.com. Posebno bismo želeli da podstaknemo učenike srednjih škola kao i studente da nam se pridruže 17. novembra. Broj mesta je ograničen: na samoj konferenciji će biti obezbeđeno 100 mesta, tako da će pravo prisustva imati samo one osobe koje su dobile kartu tj. pozivnicu. Na konferenciji će biti obezbeđeno osveženje, ručak i užine, kao i slušalice za slušanje simultanog prevoda (srpski – engleski – srpski). Ovaj događaj je u potpunosti besplatan za posetioce zahvaljujući darežljivosti naših korporativnih sponzora.

Takođe, želimo da uključimo zajednicu u aktivnosti organizovane pre i nakon događaja, koje podrazumevaju učešće mladih na različitim radionicama u organizaciji: Creative Office – centar poslovnih kompentencija, Ernst&Young…

Ovaj nezavisno organizovan događaj, koji se održava pod licencom “TED”-a, je organizovan od strane volontera i cilj mu je da pokrene razgovor, kao i da pruži ljudima priliku da podele svoju strast, ideje i iskustva. Više o “TED” i “TEDx” programu možete saznati ovde.

Za više informacija o ovom događaju posetite veb stranicu www.tedxyouthisb.com. Ako želite da primate novosti o ovom događaju pridružite se našoj fejsbuk stranici (facebook.com/tedxyouthisb) ili nas partite na tviteru (twitter.com/tedxyouthisb).

O TEDx-u

U duhu “Ideja vrednih širenja”, TED je stvorio TEDx, program lokalnih nezavisno organizovanih događaja koji spajaju ljude sa ciljem da podele iskustvo slično TED konferenciji. Naš događaj se zove TEDxYouth@ISB, gde x predstavlja “nezavisno organizovan TED događaj”. Na “TEDxYouth@ISB” konferenciji “TEDTalks” video govornici i govornici sa nastupa uživo se udružuju sa ciljem da pokrenu duboku diskusiju i stvore vezu između ljudi u maloj grupi. “TED” konferencija pruža opšte smernice za “TEDx” program, ali pojedinačni “TEDx” događaji, uključujući i naš, su samostalno organizovani.

O TED-u

TED je neprofitna organizacija posvećena “Idejama vrednim širenja”. Počela je kao četvorodnevna konferencija u Kaliforniji pre 28 godina, i prerasla je u organizaciju koja podržava ideje koje menjaju svet. Na godišnjoj TED konferenciji govorili su svetski mislioci i aktivisti, a za prezentovanje svoje ideje imali su 18 minuta. Ti govori su zatim postavljeni na TED-ovu veb stranicu (TED.com) i dostupni su svima, besplatno. Na TED-u su govorili i Bil Gejts, Al Gor, Džejn Gudal, Elizabet Gilbert, Sir Ričard Brenson, Nandan Nielkani, Filip Stark, Ngozi Okonjo-Iweala, Izabel Alende i premijer Ujedinjenog Kraljevstva Gordon Braun. Dve glavne TED konferencije se održavaju jedanput godišnje: TED konferencija se održava svakog proleća u Kaliforniji (Long Beach) paralelno sa TEDActive konferencijom u Palm Springsu, a TEDGlobal se održava svakog leta u Škotskoj (Edinburg).

TED-ova medijska inicijativa podrazumeva: www.ted.com, na kojem se postavljaju TEDTalks (govori učesnika), omogućena je i komunikacija između ljubitelja TED-a preko TED Conversations. Takođe, pokrenut je i projekat volonterskog prevođenja govora, koji su postavljeni na TED.com, na sve svetske jezike.

TED je oformio i godišnju nagradu TED Prize, koja se dodeljuje izuzetnim pojedincima, kojima se pruža mogućnost da sa tim novcem realizuju svoju ideju vrednu širenja; TEDx je projekat koji daje mogućnost pojedincima i grupama da organizuju lokalne nezavisne konferencije širom sveta; TED Fellows program pomaže inovatorima širom sveta da postanu dao TED zajednice i da uz njenu pomoć pojačaju uticaj svojih projekata i aktivnosti na svet. Pratite TED na Tviteru (twitter.com/TEDTalks) ili na Fejsbuku (facebook.com/TED).