Home [njuz] Studenti upisani pre 2005. godine moraju da diplomiraju naredne školske 2013/2014.

Studenti upisani pre 2005. godine moraju da diplomiraju naredne školske 2013/2014.

54
0

Ne žalim što sam odužio studije jer sam u međuvremenu radio, putovao, a stizao sam i da se provodim. Danas ponosno mogu reći da imam više iskustva od većine vršnjaka koji su fakultet završili u roku. Ipak, došlo je vreme da i ja diplomiram, priča Mile Petrović (30), koji već 11 godina studira građevinarstvo na novosadskom FTN i jedan je od 30.000 večitih studenata kojima sledeće godine ističe rok za završetak studija.

Bio sam redovan student i davao ispite u roku sve dok nisam počeo da se bavim studentskim organizovanjem. Usledile su razne studentske akcije, tribine, putovanja i nisam više imao vremena za učenje. Ali nije mi žao. Stekao sam veliko iskustvo i što je najvažnije, uspeo sam da nateram sebe da ponovo zagrejem stolicu – priča ovaj tridesetogodišnjak.

Mile kaže za „24 sata” da mu je do diplome ostao još samo jedan usmeni ispit.
– Ako sam položio betonske konstrukcije, mogu i fakultet da završim – kroz osmeh dodaje Mile Petrović.
Prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta prof. dr Nada Kovačević ističe da je predugom studiranju u Srbiji najviše doprinela nemaština jer su mnogi akademci bili prinuđeni da potraže posao kako bi preživeli, a onda ih je posao sve više odvlačio od knjige i učenja.
– Kada se radne navike izgube, treba puno vremena da se ponovo steknu. Izlazimo u susret starim studentima, ali činjenica je da im veoma teško ide. Izgubili su kontinuitet u učenju i gradivu i treba puno volje da se vrate na stare staze – priča prof. Kovačević za „24 sata”.
Pre četiri godine stari studenti su činili gotovo polovinu svih akademaca, a sada ih je, bar na BU, oko 7.000. Nezvanično se procenjuje da u celoj Srbiji ima oko 30.000 večitih studenata.

Odzvonilo večitim studentima
ROK – Da ne bi sav dosadašnji trud bacili u vodu i studirali ispočetka, stari studenti upisani pre 2005. godine moraju da diplomiraju naredne školske 2013/2014. godine, jer im tada ističe rok da završe studije. Ako ne steknu diplomu, moraće da studiraju ispočetka i nikada više neće moći da se školuju o trošku države. Druga opcija je da se, recimo, sa Pravnog u Beogradu upišu na Pravni u Kragujevcu.

 

Studiranje u Srbiji u brojkama
– 45 odsto studenata odustane od fakulteta
– 40 odsto studenata ponovi treću godinu studija, 46 odsto studenata ponovi drugu godinu, a 25 odsto studenata prvu

– 6,8 godina je prosečna dužina studiranja
– 30 hiljada večitih studenata procenjuje se da ima u Srbiji
– 1,45 godina prosečno treba studentu da bi upisao narednu godinu studija
– 10 odsto studenata diplomira u roku, sa prosečnom ocenom 8,74

Izvor: 24 sata