Home [ volontiranje ] Počeo novi ciklus prijava za volonterski program “Budi heroj”

Počeo novi ciklus prijava za volonterski program “Budi heroj”

96
0

“Budi heroj” je program Volonterskog servisa opštine Obrenovac u oblasti socijalne zaštite i sprovodi se u partnerstvu sa  Dnevnim boravakom za decu i omladinu ometenu u razvoju. Svojim programskim aktivnostima podstiče socijalizaciju i integraciju osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju i njihovih porodica, doprinosi boljem informisanju i edukaciji društvene zajednice, inicira i razvija otvorene oblike zaštite i partnerstva sa drugim organizacijama i ustanovama, u skladu sa reformom socijalne politike.

 

Postoji način da budeš heroj, pomogneš nekome i postaneš prijatelj osobi sa smetnjama u razvoju. Program “Budi heroj” ti pruža obrazovanje, zaštitu, potvrdu, priznanje i neizmernu zahvalnost.

Ovaj program Volonterskog servisa opštine Obrenovac ti dopušta da svoje slobodno vreme potrošiš na druženje sa jednom ili više osoba sa intelektualnim, fizičkim ili socijalnim teškoćama. Program je dovoljno fleksibilan da se prilagodi tvom slobodnom vremenu, kao i znanju, veštinama i tvojim sposobnostima, a u skladu sa potrebama i profilom osoba sa teškoćama, tvojim budućim prijateljima. Program svojom strukturom nudi mentorstvo, obuku, podršku i kontinuitet.
Program se realizuje u partnerstvu između Volonterskog servisa Srbije Mladih istraživača Srbije i Gradske opštine Obrenovac, a podržan je od strane Saveza za mentalno nedovoljno razvijene osobe Republike Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva omladine i sporta.
Postoji nekoliko načina na koje možeš da se uključiš:
  • kroz individualnu podršku, tj. da te uparimo sa jednim posebnim prijateljem sa kojim ćeš se ti naknadno dogovarati o vremenu i sadržaju vaših sastanaka. Ovaj vid angažovanja podrazumeva da ćeš se uključiti na period od minimum 3 meseca, jer je našim posebnim prijateljima teško kada  ih neko za koga su se vezali napusti posle kratkog vremena. Pre nego što te uparimo, proći ćeš jednodnevnu obuku, kako bi i ti sam(a) bio/la siguran/na da si spreman/na. Bez brige, ako se ne slažeš sa osobom sa kojom te uparimo, naći ćemo ti drugi par. Jako je bitno da se jedno drugom dopadnete, jer samo tako druženje ima smisla. Pored obuke, imaćemo periodične sastanke, kako bismo bili sigurni da sve ide kako treba, a tu su i povremene zajedničke aktivnosti u koje ćemo vas uključivati sa vašim posebnim prijateljima, kako bi vreme koje provodite zajedno bilo što kvalitetnije i raznovrsnije. Nekada vaši sastanci mogu da budu i odlazak kod lekara, u dnevni boravak, u kući, odnosno, imaćete kontakt sa roditeljima vašeg prijatelja
  • kroz angažovanje u radu dnevnog boravka (kada su osobe sa intelektualnim smetnjama u pitanju), što se odnosi na dolazak onoliko puta nedeljno koliko možeš da odvojiš i u tom vremenu organizovanje raznih radionica, kao što su npr. karaoke, slikanje, igra karata, pantomime, kuvanje, umetničke radionice i bilo šta drugo što znaš da radiš i želiš sa njima da podeliš. Ovim tipom angažovanja možeš i kraće da učestvuješ, ali ne i manje od mesec dana
  • kroz organizovanje događaja, tj. ako nemaš tri meseca i duže, pa ni mesec dana, ali si u mogućnosti da organizuješ neki događaj posebno za njih, npr. izlet do tvog omiljenog mesta u Beogradu, kada ćeš im ispričati zašto je to mesto za tebe, ili za grad, posebno (tada će se prijatelji pojaviti sa volonterima uključenim kroz individualnu podršku) ili da ih uključiš u neki već organizovani događaj, npr. sviraš u nekom bendu, pa hoćete da organizujete svirku na koju ćete pozvati nekoliko prijatelja sa volonterima uključenim kroz individualnu podršku. Naravno, sve zavisi od tvojih sposobnosti, veština, interesovanja i mogućnosti, ali znaj da je i događaj kao što je običan izlet velika stvar za naše posebne prijatelje, jer im daješ šansu da se uključe u aktivnosti koje mogu da očekuju samo od prijatelja, ne i od roditelja.
Ovi vidovi angažovanja, naravno, nisu striktno odvojeni i mogu se preklapati, što opet zavisi od tebe.
U toku je prijava volontera za novi ciklus programa “Budi heroj”, a sastanak ćemo dogovoriti pošto nam pošaljete prijavu na  mladi.obrenovac@gmail.com ili se informišete direktno u Klubu za mlade (Kralja Aleksandra Prvog 5, Obrenovac). Prijava traje do 30. septembra.
O iskustvima volontera koji su učestvovali u programu možeš pročitati ovde.