[ youth.rs ]

Počeo novi ciklus prijava za volonterski program “Budi heroj”

“Budi heroj” je program Volonterskog servisa opštine Obrenovac u oblasti socijalne zaštite i sprovodi se u partnerstvu sa  Dnevnim boravakom za decu i omladinu ometenu u razvoju. Svojim programskim aktivnostima podstiče socijalizaciju i integraciju osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju i njihovih porodica, doprinosi boljem informisanju i edukaciji društvene zajednice, inicira i razvija otvorene oblike zaštite i partnerstva sa drugim organizacijama i ustanovama, u skladu sa reformom socijalne politike.

 

Postoji način da budeš heroj, pomogneš nekome i postaneš prijatelj osobi sa smetnjama u razvoju. Program “Budi heroj” ti pruža obrazovanje, zaštitu, potvrdu, priznanje i neizmernu zahvalnost.

Ovaj program Volonterskog servisa opštine Obrenovac ti dopušta da svoje slobodno vreme potrošiš na druženje sa jednom ili više osoba sa intelektualnim, fizičkim ili socijalnim teškoćama. Program je dovoljno fleksibilan da se prilagodi tvom slobodnom vremenu, kao i znanju, veštinama i tvojim sposobnostima, a u skladu sa potrebama i profilom osoba sa teškoćama, tvojim budućim prijateljima. Program svojom strukturom nudi mentorstvo, obuku, podršku i kontinuitet.
Program se realizuje u partnerstvu između Volonterskog servisa Srbije Mladih istraživača Srbije i Gradske opštine Obrenovac, a podržan je od strane Saveza za mentalno nedovoljno razvijene osobe Republike Srbije, Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva omladine i sporta.
Postoji nekoliko načina na koje možeš da se uključiš:
  • kroz organizovanje događaja, tj. ako nemaš tri meseca i duže, pa ni mesec dana, ali si u mogućnosti da organizuješ neki događaj posebno za njih, npr. izlet do tvog omiljenog mesta u Beogradu, kada ćeš im ispričati zašto je to mesto za tebe, ili za grad, posebno (tada će se prijatelji pojaviti sa volonterima uključenim kroz individualnu podršku) ili da ih uključiš u neki već organizovani događaj, npr. sviraš u nekom bendu, pa hoćete da organizujete svirku na koju ćete pozvati nekoliko prijatelja sa volonterima uključenim kroz individualnu podršku. Naravno, sve zavisi od tvojih sposobnosti, veština, interesovanja i mogućnosti, ali znaj da je i događaj kao što je običan izlet velika stvar za naše posebne prijatelje, jer im daješ šansu da se uključe u aktivnosti koje mogu da očekuju samo od prijatelja, ne i od roditelja.
Ovi vidovi angažovanja, naravno, nisu striktno odvojeni i mogu se preklapati, što opet zavisi od tebe.
U toku je prijava volontera za novi ciklus programa “Budi heroj”, a sastanak ćemo dogovoriti pošto nam pošaljete prijavu na  mladi.obrenovac@gmail.com ili se informišete direktno u Klubu za mlade (Kralja Aleksandra Prvog 5, Obrenovac). Prijava traje do 30. septembra.
O iskustvima volontera koji su učestvovali u programu možeš pročitati ovde.
Exit mobile version