Home [treninzi] Poziv za učešće Seminar: Mladi za mlade – pravo da biram i...

Poziv za učešće Seminar: Mladi za mlade – pravo da biram i budem biran

53
0

Podmladcima političkih partija i stranaka u Pančevu
Pozovamo vas da se priključite projektu jačanja aktivista podmladaka političkih partija i stranaka u Pančevu sa ciljem da ohrabrimo liderstvo kod njih, damo im socijalne i liderske veštine i upoznamo ih sa strateškom brigom o mladima. Takođe, želimo da ohrabrimo mlade da se kandiuju i da iniciramo osnivanje novog Saveta za omladinu Skupštine grada Pančeva.

Projekat se realizuje kroz saradnju Grada Pančeva, Kancelarije za mlade i trenera Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Centra modernih veština, koji dugi niz godina rade na jačanju podmaladaka političkih partija. U okviru ovog projekta planirana je obuka za aktiviste podmladaka političkih partija, koja će se održati u Omladinskom resursnom centru Pančevo, petak 21. i subota 22. Septembar 2012. godine. Više o seminaru možete pročitati u prilogu.

Ovim putem molimo vas da obavestite članove vaše stranke/ partije uzrasta 15-30 godina o ovoj obuci i da do 19. septembra 2012. godine, na adresu: mladizamlade@live.com pošaljete zvaničnu prijavu (izgled prijave se nalazi ispod) za 3 predstavnika.

Nakon izvršenih prijava biće odabrano 1-3 član iz svake partije/stranke, kako bi svaka partija imala jednak broj učesnika i prilika za razvoj kapaciteta najmlađih članova, o čemu ćemo vas obavestiti već 20.septembra 2012. godine.

Seminar za podmaldke političkih partija:
Mladi za mlade – pravo da biram i budem biran

Uvod
Projekat se realizuje kroz saradnju Grada Pančeva, Kancelarije za mlade i trenera Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Centra modernih veština, koji dugi niz godina rade na jačanju podmaladaka političkih partija.

Činjenice i istraživanja u Pančevu o mladima pokazuju:

mladi nisu uključeni u donošenje odluka, počev od porodice, preko škole, do posla, skupština stanara… do donošenja odluka na nivou politike ili grada
mladi nisu naučeni, niti ohrabreni da donose odluke
mladi ljudi se ne nalaze u upravnim odborima institucija, medija, ustanova, organizacija koje se bave pitanjima mladih
Nedovoljno je razvijena svest o neophodnosti participacije mladih u odlučivanju. Nedovoljno je ohrabrivanje i podrška mladim liderima i aktivnim mladim ljudima za preuzimanje liderske uloge i odgovornosti u zajednici
Mladi su nedovoljno prisutni u telima i odborima institucija, savetima, komisijama…na mestima gde se odlučuje, prisutno je postojanje predrasuda o generacijskom jazu i zanemarivanje njihovog prevazilaženja

Ovakva praksa može se izbeći edukacijom i ohrabrivanjem mladih da se kandiduju za liderske i rukovodeće pozicije i da zajedno sa svojim vršnjacima kroz stratešku brigu za mlade stvore partnerske odnose i naprave konsenzus oko zajedničkog političkog delovanja za mlade, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali.Ovo je naročito važno za formiranje Saveta za mlade Skupštine Grada, ali za Upravne odbore svih ustanova i preduzeća koja se bave mladim ljudima.

Vreme održavanja: petak 21. i subota 22. septembar 2012. godine
Mesto održavanja: Pančevo, Omladinski resursni centar, Radomira Putnika
Učesnici obuke: 25 predstavnika podmladaka iz svih političkih partija i stranaka Pančeva.
Nakon izvršenih prijava biće odabrano 1-3 član iz svake partije/stranke, kako bi svaka partija imala jednak broj učesnika i prilika za razvoj kapaciteta najmlađih članova.


Prijava za seminar:
Mladi za mlade – pravo da biram i da budem biran
Prijavu poslati do: 19.septembar 2012. godine, na adresu: mladizamlade@live.com

Naziv partije/stranke
Prvi kandidat:
Ime i prezime
E-mail adresa
Datum rođenja
Pozicija u stranci/partiji
Zanimanje i dosadašnje formalno obrazovanje
Neformalno obrazovanje, učešće na obukama za mlade lidere
Motivacija za ovaj seminar
(opisati sa nekoliko reči)