Seminari o razvoju poslovnih planova za mlade nezaposlene krajem septembra u pet gradova Srbije

0

USAID projekat održivog lokalnog razvoja i Grupa 484, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Agencijama za lokalni i regionalni razvoj, započeli su projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih kroz saradnju sa preduzetnicima i dijasporom“. Projekat traje godinu dana i realizovaće se u sledećim gradovima i opštinama Srbije: Užice, Čajetina, Priboj, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Novi Pazar, Tutin, Vranje, Vladičin Han, Bujanovac i Preševo. Projektom je predviđena podrška pri zapošljavanju mladih, realizovanju njihovih poslovnih ideja, usavršavanju znanja i veština kroz seminare i komunikaciju sa preduzetnicima, menadžerima i stručnjacima iz domaćih preduzeća i dijaspore.

Namera je da se u ključnim oblastima za ekonomski razvoj navedenih gradova i opština i na osnovu traženih poslovnih profila, kroz seminare o razvoju poslovnih ideja i radnu praksu, mladim ljudima omogući sticanje radnog iskustva koje im je neophodno kako bi došli do posla.

Pozivamo mlade nezaposlene uzrasta od 18 do 30 godina iz gradova i opština u kojima se sprovodi projekat da se prijave na jednodnevni seminar o razvoju poslovnih planova i socijalnom preduzetništvu. U Vranju će seminar biti održan 19. a u Bujanovcu 20. septembra. Seminar u Užicu biće 24, a dan kasnije, 25-og, u Prijepolju, dok će seminari u Novom Pazaru biti održani 01. i 02. oktobra 2012.

Najuspešnijim i najmotivisanijim učesnicima seminara biće omogućeno dalje usavršavanje i sticanje novih znanja. Timovi mladih dobiće priliku da steknu radno iskustvo, usvoje nove veštine i kreiraju poslovnu ideju tokom radne prakse koja će se obavljati u domaćim preduzećima.

Za mlade koji budu imali najbolje poslovne ideje ili ideje za usavršavanje znanja i veština, predviđena je studijska poseta poslovnom sajmu, kompaniji ili naučnoj laboratoriji u inostranstvu.

Mladi će imati mentorsku podršku uspešnih domaćih preduzetnika, kao i preduzetnika i stručnjaka koji trenutno žive i rade u inostranstvu. Potencijalnog mentora iz inostranstva moći će da odaberu na osnovu baze podataka o mentorima koja će sadržati  informacije o našim ljudima koji su uspešni preduzetnici i stručnjaci u inostranstvu.

Zapošljavanje i realizovanje poslovnih ideja mladih biće podstaknuto i posredstvom bespovratne finansijske podrške za otpočinjanje sopstvenog posla. Ovaj vid pomoći namenjen je poslovnim idejama koje sadrže karakteristike socijalnog preduzetništva, odnosno, utiču na razvoj zajednice. Najbolje inicijative biće podržane kroz socijalni fond Grupe 484 koji je razvijen uz podršku UniCredit Fondacije.
Pored toga, mladi će imati mogućnost da komuniciraju sa naučnicima i akademskim radnicima koji trenutno žive i rade u inostranstvu, a potiču iz opština u kojima se projekat sprovodi. Zajedno sa njima, moći će da osmisle predlog naučnog ili akademskog projekta i konkurišu za podršku kod specijalizovanih naučnih fondova.

Prijavni formular za jednodnevni seminar o razvoju poslovnih planova možete preuzeti OVDE.

Popunjen prijavni formular, sa obaveznim naslovom Prijava na seminar, molimo Vas da pošaljete na: robert.kozma@grupa484.org.rs
ili putem pošte na: Grupa 484, Pukovnika Bacića 3, 11 040 Beograd.

Previous articlePoziv za učešće Seminar: Mladi za mlade – pravo da biram i budem biran
Next articleKonkurs za decu: „Moj grad bez automobila“