Home [konkursi] Konkurs za nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013. godinu

Konkurs za nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013. godinu

62
0

ERSTE Fondacija po četvrti put raspisuje konkurs za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju, u 12 zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope: Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu. Konkurs je otvoren za neprofitne organizacije koje žele da prijave efikasne, inovativne i održive projekte koji doprinose društvenoj integraciji jedne (ili više) marginalizovanih grupa (etničkih manjina, osoba sa invaliditetom ili mentalnim poteškoćama, pripadnika LGBT populacije, zavisnika, dece, starijih, žena, beskućnika, Roma, emigranata, siromašnih, zatvorenika, izbeglica, povratnika itd).

Prijave se mogu poslati u periodu od 3. septembra do 11. novembra 2012. godine, preko stranice http://www.socialintegration.org/register<http:/www.socialintegration.org/register

Pored nagrade u ukupnom iznosu od 610.000 evra, 33 pobedničke organizacije (30 pobedničkih projekata, dve specijalne nagrade žirija i jedna nagrada stručnjaka) će takođe u naredne dve godine imati podršku PR konsultanata u odnosima s javnošću. Pored toga, sve organizacije koje budu ušle u uži izbor (približno 130 organizacija iz svih zemalja učesnica) će biti pozvane da postanu deo Akademije nevladinih organizacija ERSTE Fondacije, u kojoj će razmenjivati znanja i iskustva kako bi osnažile sopstvene kapacitete u različitim oblastima: odnosi s javnošću i odnosi sa medijima, prikupljanje novčanih sredstava, društveno preduzetništvo i organizacioni identitet.

„Nagrada ERSTE Fondacije za društvenu integraciju se dodeljuje četvrti put i nama je drago što se projekat ovoliko razvio tokom pet godina postojanja – od jednostavnog koncepta nagrade 2007. godine koji je bio namenjen nevladinim organizacijama iz četiri zemlje, do kompleksnog programa društvene integracije koji se razvija u 12 zemalja tokom konkursa 2012/2013. godine. Verujemo da je od ključne važnosti da nevladin sektor postane vidljiviji kako bi se privukli novi izvori finansiranja, ali i kako bismo motivisali pojedince da se angažuju za opštu dobrobit drušva.  Iz ovog razloga se naša podrška ne završava ceremonijom dodele nagrada,koja će biti održana u junu 2013. godine, već nastavljamo da radimo sa svim organizacijama koje uđu u uži izbor za nagradu”, izjavio je Dejan Petrović, menadžer projekta Nagrade za društvenu integraciju ERSTE Fondacije.

Projekte će ocenjivati međunarodni žiri. Pobednici konkursa za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju 2013 će biti proglašeni na ceremoniji koja će biti održana u Beču, u junu 2013. godine.

U okviru prethodnih konkursa za Nagradu ERSTE Fondacije za društvenu integraciju, iz Srbije je do sada nagrađeno deset projekata. Na konkursu 2011. godine, u konkurenciji 1850 projekata iz 12 zemalja, nagrađena su tri projekta iz Srbije: „Mala kućna zajednica” udruženja „Na pola puta” iz Pančeva, „Treće doba” Udruženja za lokalni razvoj iz Kamenice kod Niša i „Zdravljem protiv siromaštva” Inicijative za održivi razvoj „Mostovi” iz Kruševca.

Za više informacija, posetite sajt: http://www.socialintegration.org/