Home [akcija] Letnja edukacija na Ajde festu

Letnja edukacija na Ajde festu

52
0

book0Edukativni program AJDE festa pružiće mogućnost mladim talentima i onima koji svoje talente još nisu otkrili da se usavršavaju ili oprobaju u različitim sferama umetnosti. Tokom festivala, koji će trajati od 7. do 11.avgusta, na različitim lokacijama održavaće se radionice stripa, aerogamija, kreativnog pisanja i pozorišne umetnosti. Učesnici će iskazati svoju kreativnost, razvijati ideje, unaprediti znanja i veštine iz navedenih oblasti uz pomoć istaknutih znalaca i profesionalca.

Dvodnevnu radionicu kreativnog pisanja vodiće Ana Vučković, književnica, diplomirani dramaturg i master filmologije. Svaki od učesnika imaće priliku da izloži neku svoju ,,pokretačku” ideju koja se bazira na aktuelnoj, društveno angažovanoj ili duboko intimnoj temi, a onda će uz pomoć predavača te ideje biti dalje razvijane, kako bi mogle najbolje da se plasiraju, obrade i uobliče u određenu književnu formu. Učesnici će nakon izbora forme imati zadatak da za drugi dan radionice napišu odlomak dela koji će zajedno sa ostalima uz diskusiju unapređivati. Ana će se potruditi da u svakom polazniku otkrije rudnik ideja za koji možda ni sam nije znao da postoji i pomogne mu da svoje ideje iskaže kroz najadekvatniju književnu formu.

AJDE predstavlja programsku celinu o savremenom teatru, koju čine predavanje i radionica Mimart teatra. Beogradski Mimart teatar postoji više od dvadeset godina i bavi se preispitivanjem granica pozorišta i društvenih konvencija. Umetnici ovog teatra održaće predavanje o uličnom performansu, značajnom savremenom vidu umetničkog izražavanja, uz prateći foto-materijal. Radionica Mimart teatra, zasnovana na principima uličnog, nenajavljenog performansa, podučiće polaznike kako da umetnost prenesu u svakodnevne okolnosti i kako da te okolnosti preoblikuju. Radionica je bazirana na fizičkom teatru i pokretu, tako da prevazilazi sve jezičke, sociološke i nacionalne barijere. Traje dva dana po tri sata, a polaznici će na kraju festivala izvesti performanse koje su osmislili uz pomoć predavača.

U okviru trodnevne strip radionice “Iskrivljeno ogledalo” učesnici će imati prilike da ispričaju svoje snove sa poznatim ličnostima, a zatim će svi zajedno crtati stripove po datim pričama. Stručni tim pančevačkog udruženja za razvoj kulture Elektrika pomoći će učesnicima radionice da savladaju osnovne narativne tehnike i izražavanje u slikama. Boris Stanić, diplomirani slikar, objasniće grafičke tehnike u stripu, anatomiju, crtež i kompoziciju, a Vladimir Palibrk, književni, filmski i strip stvaralac, baviće se narativnim tehnikama i metodologijom građenja priče.

 

Nakon prošlogodišnjeg kratkog kursa origamija, ove godine na AJDE festivalu posetioci mogu da nauče kako da konstruišu avione od papira. Iako na prvi pogled liči na dečju igru, ova veština je spoj umetnosti, nauke i sporta, jer podrazumeva dizajniranje aviona, preciznost izrade i rukovanje papirom, poznavanje fizike leta, kao i fizičku aktivnost pri lansiranju aviona. Radionica ima dva termina, po tri sata na dan, a vodi je Oliver Veljković, diplomirani slikar iz Kruševca.

Prijavi se i ti putem prijavnog formulara koji se nalazi ovde.

Više informacija o AJDE festu 2012. potražite na:

http://ajdefest.com/

http://www.facebook.com/​ajde.fest