Home [njuz] AJDE Volonteri spremni za letnje kuvanje kulture

AJDE Volonteri spremni za letnje kuvanje kulture

51
0

mladi7U prostoru kruševačke Gimanzije, od 18. do 20.jula organizatori Ajde festivala su za svoje volontere organizovali zabavno-edukativni seminar “Akcija za akciju” kako bi ih pripremili za predstojeće radne aktivnosti.

“Asocijacija mladih ove godine po drugi put organizuje Ajde fest i za realizaciju ovog festivala potrebna nam je podrška mladih, pa smo zbog toga angažovali 20 volontera. Pošto u Kruševcu ne postoji ozbiljniji pristup društvenom aktivizmu i volonterizmu odlučili smo da ove godine organizujemo seminar u okviru kojeg će mladi steći veštine i potrebna znanja koja ce im koristiti u budućem volontiranju kao što su funkcionisanje u timu, rešavanje konflikata i slično. Na konkurs Asocijacije mladih prijavilo se oko 60 volontera. Nakon organizovanih intervjua, dvadesetak onih koji su pohađali trening izabrano je na osnovu iskustva i motivacionog pisma. Pri izboru smo se trudili da napravimo balans tj. izaberemo i volontere sa iskustvom, ali takođe pružimo priliku onima koji ne poseduju iskustvo da isto steknu”, objasnila je Dubravka Vranjanac, asistent direktora festivala, razloge organizovanja seminara i način izbora volontera.

Pomenuti trening sastojao se iz tri dela. Prvog dana, Marija Gajić, psiholog i pozorišni reditelj pričala je o ulozi savremene umetnosti u društvu i poku[ala da metodama primenjenog teatra sa učesnicima reši potencijalne situacije i konflikte koji bi mogli da iskrsnu u toku volontiranja.

“Teme treninga su timski rad, koncepti savremene umetnosti i uloga umetnosti u društvu. Korišćene su metode angažovanog teatra koji se bavi socijalnim pitanjima pri čemu pozoriste služi kako vežba za realnost. Moja definicija umetnosti povezana je sa pričom o estetici. Umetnost ima veze sa dusom i sa spašavanjem duše, tako da smo u okviru seminara govorili o tome šta je ono na šta duša mladih reaguje, da li uopste mogu da prepoznaju svoju dušu u celom ovom konzumerskom društvu i šta je ono što učesnike motiviše”, izjavila je Marija Gajić, predavač prvog dana treninga.

Drugi dan seminara bio je posvećen timskom radu i aktivizmu, a Ajde volonteri su pridveče prostorije napustili oduševljeni načinom predavanja i energijom koju im je preneo predavač drugog dana, Branimir Rakić, svestrani Kruševljanin, programer, aktivista i član različitih internacionalnoih studentskih organizacija.

U okviru trećeg dana seminara “Akcija za akciju” volonteri su se upoznali sa ekipom festivala. Marko Vukojević, direktor festivala i Dubravka Vranjanac, asistent direktora i projekt menadžer pričali su volonterima o nastanku Asocijacije mladih, pokušajima osnivanja Centra mladih, kao i o tome kako je nastao prvi tj. nulti festival Avgust jednog diverzanta, održan prošle godine. Nakon toga je vođa volontera, Ivan Ralić, pričao o ulogama i zaduzenjima koje će volonteri imati na festivalu i podelio neke utiske,probleme i situacije sa prošlogodišnjeg festivala. Kasnije u toku dana, na scenu su stupile vođe tehnickog i PR tima koje su prisutnima ispričale konkretna iskustva i korake koji su do sada preduzeti na pripremi Ajde festa 2012.