Home [njuz] Petoro mladih stručnjaka iz Srbije dobitnici su međunarodnih Trimo nagrada za istraživanje...

Petoro mladih stručnjaka iz Srbije dobitnici su međunarodnih Trimo nagrada za istraživanje za najsavremenija postignuća u svojim naučnim oblastima

62
0

vesti5U okviru međunarodnog takmičenja Trimo nagrade za istraživanje, sinoć su u Ljubljani dodeljene nagrade za najsavremenija dostignuća u nauci, kao i za nove pristupe i rešenja na polju arhitekture, industrijskog dizajna, ekonomije i menadžmenta, građevine, mašinstva, ekonomije, razvoja poslovanja i zaposlenih.

 

Ukupno 48 nagrađenih sa univerziteta iz pet evropskih zemalja primilo je nagrade za inovativna i kreativna rešenja u diplomskim radovima, magistarskim disertacijama i doktorskim tezama. Nagrade su novčane, a apstrakti nagrađenih radova biće objavljeni u zborniku Trimo nagrada za istraživanje. Takmičenjem Trimo već 11. godinu zaredom podstiče inovativnost i stručnost akademaca i povezivanje akademske sfere sa privredom.

Na konkurs su prijavljena 102 rada iz deset evropskih država, od kojih je nagrađeno 48. Nagrađena su 24 diplomska rada, 14 master disertacija i deset doktorata iz Srbije, Slovenije, Poljske, Italije i Hrvatske. Iz Srbije je petoro nagrađenih: četvoro arhitekata i jedan ekonomista, odnosno nagrađen je jedan diplomski rad, tri master disertacije i jedna doktorska teza.

Lenard Bilicki nagradu je dobio za diplomski rad odbranjen na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Tri nagrađena master rada su iz oblasti arhitekture. Njihovi autori su Tamara Vladetić i Marko Jovanović, oboje iz Novog Sada i oboje su radove odbranili na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Treći nagrađeni master je rad Novosađanina Nebojše Jakice, koji je Trimo nagradu za istraživanje dobio po drugi put, i koji je svoj rad odbranio na čuvenom Politecnico di Milano u Italiji. I, konačno, nagrađena je i doktorska disertacija Jasne Čikić-Tovarović, odbranjena na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

 

Kompanija Trimo u okviru svog poslovanja već pedeset godina istražuje i razvija nove poslovne modele, procese, rešenja, proizvode, tehnologije i tržišta – konkursom već tradicionalno podstiče inovativnost i stručnost akademaca kako u matičnoj Sloveniji, tako i u inostranstvu, ali i saradnju privredne i akademske sfere. Na ovogodišnji, jedanaesti konkurs, prijavljivali su se mladi stručnjaci iz Srbije, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Slovačke, Španije, Turske i Velike Britanije.

Trimo svojim međunarodno priznatim konkursom posebnu pažnju poklanja razvoju mladih i podsticanju njihovih inovativnih ideja. Nagrade za istraživanje važne su i zbog razmene informacija između Trima i spoljnih centara znanja.

»U kompaniji Trimo vidimo značaj tog procesa i u tome da u nepredvidivom i povremeno haotičnom svetu dobijemo novu motivaciju i sinergiju, da ostvarimo kritičnu masu nove pokretačke sile za napredovanje privrede, uvođenje novih pristupa, za nove proizvode i tehnologije. Konkurs je ujedno značajan i za ostvarenje nove pozitivne energije za sve koji učestvuju u projektu,« izjavio je mr Danijel Zupančič, Predsednik komisije za istraživački rad i zamenik glavne direktorke za tehničko područje u Trimu.

I Tatjana Fink, MBA, glavna direktorka Trima, ističe da takvi konkursi podstiču pojedince na stvaranje, inovativnost i daju im novu motivaciju. »Učešćem u Trimo nagradama za istraživanje, koje ove godine dodeljujemo po jedanaesti put zaredom, i nagrađeni i oni koji su svoje radove prijavili, postaju deo isprepletene mreže između akademske sfere i privrede. Mi u kompaniji Trimo, dosada smo – zajedno s ovogodišnjim nagradama – dodelili više od 450 Trimo nagrada za istraživanje. Ponosni smo što konkursom podstičemo sveže ideje i verujemo da razvoj znanja i saradnje, kako unutar preduzeća, tako i sa spoljnim partnerima – jača našu konkurentnost na duge staze.«

Za jedanaest godina, u Trimu je dodeljeno više od 450 nagrada za istraživanje – od toga, mladi srpski stručnjaci odneli su 39 nagrada: za arhitekturu, građevinu, mašinstvo i ekonomiju – i na svim akademskih nivoima. Neki od dobitnika Trimo nagrada za istraživanje su višestruki laureati, što govori o obostranom interesu za taj vid saradnje između mladih istraživača i privrede, koja ima mogućnosti i potrebu da njihove sveže ideje i pristupe sprovede u delo.

Na dosadašnjim konkursima, učešće je uzelo i 250 mentora nagrađenih radova sa približno 60 fakulteta iz 12 država. Na konkurs mogu da se prijave radovi s područja arhitekture, industrijskog dizajna, građevine, mašinstva, ekonomije i razvoja poslovanja i zaposlenih.