Home [njuz] Konkurs za upis u srednje škole do 15. aprila

Konkurs za upis u srednje škole do 15. aprila

34
0

student5Osmaci će 21. aprila polagati probni test male mature sa nepoznatim zadacima iz srpskog i matematike
Konkurs za upis nove generacije učenika u srednje škole biće objavljen do 15. aprila, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

 

Osmaci će 21. aprila polagati probni test male mature, na kojem će biti potpuno nepoznati zadaci iz srpskog i matematike. Za one koji toga dana ne izađu na test, rezervni termin je 28. aprila.

Od ove godine, kao novina uvodi se probno testiranje za učenike šestog razreda, i za njih će test sa pitanjima iz biologije, istorije, fizike, geografije, biti održan u subotu 31. marta, rekao je Kostić.

Šestaci će, kada budu u osmom razredu, na završnom ispitu, uz srpski i matematiku, polagati i treći test, kombinaciju pitanja iz pet predmeta (biće dodata i hemija).

Probni testovi neće biti ocenjivani, ali će rezultati koristiti Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji radi evaluaciju.

U Srbiji je 78.000 učenika osmog razreda i za njih je u srednjim školama rezervisan dovoljan broj mesta, za pet do sedam odsto više od broja osmaka, rekao je Kostić.