Home [ knjige/tribine ] Debata: DRŽAVNI SLUŽBENIK? – NE HVALA, JA SAM PREDUZETNIK!

Debata: DRŽAVNI SLUŽBENIK? – NE HVALA, JA SAM PREDUZETNIK!

71
0

odbojkaMladi u Srbiji prvi ostaju bez posla a najteže dolaze do zaposlenja. Upravo to dokazuju podaci da je oko 50% mladih u Srbiji nezaposleno. Njihov ekonomski položaj je loš, što uzrokuje brojne društvene probleme od nasilja do ekonomskih migracija.

Istraživanja pokazuju da mladi u Srbiji nisu motivisani da se bave preduzetništvom jer su troškovi pokretanja sopstvenog biznisa previsoki, procedure previše komplikovane a pomoć države nedovoljna. Posao u državnoj službi je poželjniji jer smatraju da će im on pružiti siguran i redovan izvor zarade.

Ali… Šta je sa Strawbery drvom, prvim javnim solarnim punjačem mobilnih telefona, koji je samostalno osmislila i napravila grupa studenata Beogradskog Univerziteta? Šta je sa Srpskom mrežom biznis anđela, prvom organizacijom u Srbiji koja preduzetnike sa idejama povezuje sa potencijalnim investitorima? Šta je sa više od 15 biznis inkubatora u Srbiji koji obezbeđuju podršku preduzetnicima u početnoj fazi poslovanja u vidu opreme, prostora i administrativnih usluga?

Mladi će imati prilike da odmah dobiju odgovore na sva moguća pitanja u vezi sa pokretanjem sopstvenog biznisa u direktnom razgovoru sa predstavnicima ovih organizacija na debati Građanskih inicijativa „Državni službenik? – Ne hvala, ja sam preduzetnik!”. Sa mladima će razgovarati:

Marko Stojanović, Program za mlade Građanskih inicijativa

– Gordana Danilović Grković, direktorka Biznis inkubatora tehničkih fakulteta

Kosta Andrić, koordinator Kancelarije za mlade grada Beograda

Zoran Luković, novinar Blica (TBC)

Aleksandar Čabrilo, direktor Srpske mreže biznis anđela i

Rade Savić, preduzetnik iz Blaca

Cilj debate i projekta kog finansira Ministarstvo omladine i sporta je da doprinese boljem razumevanju stavova mladih o ovoj temi i da edukacijom i podrškom doprinese porastu njihovog zapošljavanja kroz promociju omladinskog preduzetništva. Sakupljajući informacije u 14 opština širom Srbije, Građanske inicijative sprovode istraživanje o stavovima mladih prema preduzetništvu. U parterstvu sa Kancelarijama za mlade Blaca, Prijepolja, Bora i Beograda, koje su takođe uključene u ovaj projekat, mladi iz ovih gradova i opština će imati prilike da kroz vršnjačke seminare i radionice uče sve o pokretanju sopstvenog biznisa i razmene iskustva sa mladim preduzetnicima iz svoje okoline.

Projekat „Državni službenik? – Ne hvala, ja sam preduzetnik!” finansira Ministarstvo omladine i sporta a sprovodi Program za mlade Građanskih inicijativa, Kancelarije za mlade opština Blace i Prijepolje i  Kancelarije za mlade gradova Beograda i Bora.