Četvrto nacionalno zasedanje – konferencija Evropskog parlamenta mladih Srbije

0
SHARE

penEvropski parlament mladih Srbije će u periodu od 21. do 25. avgusta 2011. godine u Beogradu održati četvrto nacionalno zasedanje – konferenciju  nazvanu „Prihvati različitost“ (“Embrace the difference”).

Učesnici su mladi ljudi iz nekoliko mesta u Srbiji: Beograda, Novog Sada, Niša, Jagodine, Kikinde, Knjaževca, Zaječara, Malog Zvornika, Ćuprije i Šida. Za razliku od odraslih parlamentaraca, prvi korak u radu Evropskog parlamenta mladih je nešto opušteniji i neformalniji i zove se tim bilding (team building). Po ugledu na rad Evropskog parlamenta, oko stotinu srednjoškolaca iz Srbije će biti podeljeno u šest radnih grupa, gde će tokom četvorodnevnog zasedanja raspravljati o aktuelnim problemima sa kojima se suočava srpsko društvo, sa fokusom na problematiku vezanu za pitanja nacionalnih manjina i marginalizovanih grupacija.

Kroz prostije, a kasnije i složenije igre, učesnici se upoznaju jedni sa drugima i, kao što sam naziv kaže – grade tim koji bi trebalo da funkcioniše složno i bude sposoban za donošenje jedinstvenih odluka. Raspravljanje o zadatoj temi, dobijanje potrebnih objašnjenja i dublje istraživanje problematike vezano je za drugi, formalniji deo, popularno nazvan committee work. Svaka radna grupa treba da razradi temu, obrazloži probleme i ponudi rešenja. Krajnji cilj njihovog rada biće sastavljanje, a potom i odbrana rezolucija, iliti predloga rešenja na zadate teme. Teme su izabrane u saradnji sa inostranim zvaničnicima zasedanja i partnerskim organizaciјama, kao što su SeCons-grupa za razvoјnu iniciјativu i UNICEF, koji su predložili teme na osnovu relevantnosti i aktuelnosti problema za mlade i društvo uopšte.

UNICEF se posebno zalaže za temu inkluzivnog i interaktivnog obrazovanja, za koje će pored predloga obezbediti i dodatni materijal i stručnjake za učesnike. Akcenat je na struktuiranom, dobro osmišljenom i primenljivom rešenju, a s obzirom da se radi o problemima iz domena društva i kulture koji su neretko kopleksni i zahtevaju sagledavanje i uvažavanje drugačijih stavova, insitira se na kompromisu. Radne grupe će rezolucije izlagati i braniti na Generalnoj skupštini, gde će kao pravi parlamentarci voditi debate i glasati za ili protiv predloženih rešenja.

Učesnici su u ovakvom okruženju podstaknuti na slobodno izražavanje, razmenu mišljena i ideja, otvorenost prema različitim stavovima, obogaćivanje znanja putem istraživanja. Kroz sve etape rada vodiće ih grupa iskusnih koordinatora iz naše zemlje, zatim *Hrvatske, Holandije, Rumunije, Irske, Italije, Kipra, i iz Španije*, na čelu sa predsednikom zasedanja, Ouldžanom Torunom iz Turske.

Četrnaest najistakutijih srednjoškolaca, koji se dokažu svojim znanjem, sposobnostima i inicijativom imaće priliku da budu deo predstavničkih delegacija i učestvuju na predstojećim internacionalnim zasedanjima u Zagrebu, Istanbulu i Talinu.

Belgrade 2011 – Final Programm