Home [njuz] Besplatno kod zubara do 26 godine

Besplatno kod zubara do 26 godine

60
0

doktor2Pravo na besplatnog zubara, odnosno na sve stomatološke usluge uz zdravstvenu knjižicu, uskoro bi ponovo trebalo da dobiju osobe do 26 godina, pre svega srednjoškolci i studenti, ali i socijalno ugrožene osobe, kao i one koje zbog bolesti, invalidnosti ili gubitka psihofizičkih funkcija ne mogu samostalno da žive i rade. Takođe, u toku je rad na pravilniku koji će otkloniti uočene nedostatke u organizaciji dopunskog rada zaposlenih u zdravstvu.

Uveliko se radi na utvrđivanju novih i pravičnijih kriterijuma po kojima će se ubuduće formirati liste čekanja u 10 oblasti, uključujući kardiohirurgiju, ortopediju, operacije katarakte i druge najvažnije oblasti.

Ovo je sažetak dugog spiska najava ministra zdravlja dr Zorana Stankovića, koji je, prilikom jučerašnjeg susreta sa novinarima, na kojem je sumirao rezultate tromesečnog rada i najavio buduće planove predstavio novi tim saradnika. Po novoj sistematizaciji, imaće tri državna sekretara. Na svojim funkcijama su ostali dr Nevena Karanović i dr Periša Simonović, a novi državni sekretar je dr Elizabet Paunović.

Ubuduće pomoćnica ministra za organizaciju zdravstvene službe i inspekciju biće dr Dubravka Šaranović Racić, a na čelu Sektora za javno zdravlje i sanitarnu inspekciju biće prof. dr Marija Jevtić. Profesor Medicinskog fakulteta, specijalist medicine rada dr Petar Bulat imenovan je za pomoćnika Sektora za evropske integracije i međunarodni saradnju, dok je Zorica Pavlović ostala da radi kao pomoćnik za zdravstveno osiguranje. Potpuno nova lica u Ministarstvu zdravlja su Milica Vlašić Koturović, koja je na čelu Sektora za pravne poslove i Slobodan Marković, koji vodi Sektor za finansiranje.

Posebnu pažnju novinara izazvalo je imenovanje posebnih savetnika i to Ljubiše Milanovića za borbu protiv korupcije, Ratomira Milikića za međunarodnu saradnju i Tanje Storebre za odnose sa medijima.

Na novinarsko pitanje zašto je za savetnika za međunarodnu saradnju postavio Milikića, koji je sumnjičen da je, kao honorarni sekretar delegacije srpskog parlamenta u Savetu Evrope, potrošio pet i po miliona dinara na ime troškova, i 800.000 dinara samo za telefonske račune, dr Stanković je odgovorio da je sve optužbe proverio i da nije našao da se protiv Milikića vodi bilo kakva istraga.

Izvor: Politika