Home omladinska politika Omladinska politika Roma u Srbiji

Omladinska politika Roma u Srbiji

93
0
mladi9Udruženje mladih Roma Srbije – UMRS, podržano od strane Nacionalnog demokratskog instituta – NDI, organizovaće seriju okruglih stolova o omladinskoj politici Roma u Srbiji. UMRS je u prethodnom periodu, u saradnji s različitim zainteresovanim stranama izradio nacrt buduće Platforme omladinske politike, a na osnovu opšte slike položaja Roma u Srbiji i u skladu s nalazima i preporuka dve relevantne strategije – Strategije za unapređivanje položaja Roma i Strategije za mlade.

Ideja je da se u participativnom procesu s mladim Romima iz svih krajeva Srbije buduća platforma što je moguće više obogati njihovim iskustvima i prilagodi njihovim potrebama i idejnim rešenjima problema sa kojima se oni svakodnevno suočavaju. Takođe, ovo bi bila prilika da se mladi okupe i razmene svoja iskustva i porazgovaraju o pitanjima usko povezanim s egzistencijom mladih Roma u Srbiji danas.

Prvi okrugli sto će se održati u Nišu, u ponedeljak 27. juna i namenjen je mladima iz južne Srbije. Naredni okrugli stolovi biće organizovani u centralnoj Srbiji, Beogradu i Vojvodini. Zbog ograničenih sredstava u prilici smo da ovaj skup organizujemo za samo ograničen broj učesnika, te vas molimo, da do srede, 22. juna, prijavite svoje učešće. Prijavu, s kratkom biografijom, možete poslati na i-mejl umrs.beograd@gmail.com.

Okrugli sto je namenjen mladim Romkinjama i Romima, od 15 do 30 godina, svih obrazovinh kategorija. Prilikom odabira učesnika vodiće se računa o rodnoj zastupljenosti, različitostima u aktivističkom iskustvu, kao i svim drugim aspektima koji mogu doprineti što je moguće većoj reprezentativnosti Romske omladine.