[ youth.rs ]

Besplatno kod zubara do 26 godine

Pravo na besplatnog zubara, odnosno na sve stomatološke usluge uz zdravstvenu knjižicu, uskoro bi ponovo trebalo da dobiju osobe do 26 godina, pre svega srednjoškolci i studenti, ali i socijalno ugrožene osobe, kao i one koje zbog bolesti, invalidnosti ili gubitka psihofizičkih funkcija ne mogu samostalno da žive i rade. Takođe, u toku je rad na pravilniku koji će otkloniti uočene nedostatke u organizaciji dopunskog rada zaposlenih u zdravstvu.

Uveliko se radi na utvrđivanju novih i pravičnijih kriterijuma po kojima će se ubuduće formirati liste čekanja u 10 oblasti, uključujući kardiohirurgiju, ortopediju, operacije katarakte i druge najvažnije oblasti.

Ovo je sažetak dugog spiska najava ministra zdravlja dr Zorana Stankovića, koji je, prilikom jučerašnjeg susreta sa novinarima, na kojem je sumirao rezultate tromesečnog rada i najavio buduće planove predstavio novi tim saradnika. Po novoj sistematizaciji, imaće tri državna sekretara. Na svojim funkcijama su ostali dr Nevena Karanović i dr Periša Simonović, a novi državni sekretar je dr Elizabet Paunović.

Ubuduće pomoćnica ministra za organizaciju zdravstvene službe i inspekciju biće dr Dubravka Šaranović Racić, a na čelu Sektora za javno zdravlje i sanitarnu inspekciju biće prof. dr Marija Jevtić. Profesor Medicinskog fakulteta, specijalist medicine rada dr Petar Bulat imenovan je za pomoćnika Sektora za evropske integracije i međunarodni saradnju, dok je Zorica Pavlović ostala da radi kao pomoćnik za zdravstveno osiguranje. Potpuno nova lica u Ministarstvu zdravlja su Milica Vlašić Koturović, koja je na čelu Sektora za pravne poslove i Slobodan Marković, koji vodi Sektor za finansiranje.

Posebnu pažnju novinara izazvalo je imenovanje posebnih savetnika i to Ljubiše Milanovića za borbu protiv korupcije, Ratomira Milikića za međunarodnu saradnju i Tanje Storebre za odnose sa medijima.

Na novinarsko pitanje zašto je za savetnika za međunarodnu saradnju postavio Milikića, koji je sumnjičen da je, kao honorarni sekretar delegacije srpskog parlamenta u Savetu Evrope, potrošio pet i po miliona dinara na ime troškova, i 800.000 dinara samo za telefonske račune, dr Stanković je odgovorio da je sve optužbe proverio i da nije našao da se protiv Milikića vodi bilo kakva istraga.

Izvor: Politika

Exit mobile version