Home [njuz] Mladima izbor – partija ili “preko”

Mladima izbor – partija ili “preko”

35
0

mladiiMladi odlaze jer nemaju poverenje u državne institucije i jer je situacija ovde nestabilna već 20 godina, kaže rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević. Kovačević naglašava da je to posledica nepostojanja privrede i ekonomije.

Rektor ističe i da je situacija kod nas nestabilna već 20 godina, što ukazuje na to da se održao sistem iz doba Slobodana Miloševića, a ne beži ni od toga da prizna da je za posao u Srbiji potrebno biti član političke partije.

Na podatak da dve trećine studenata posle završenih studija želi da ode iz Srbije, Kovačević odgovara da “ako naši studenti mogu tako lako da nađu posao u inostranstvu, znači da su poneli diplomu iza koje stoji znanje” i naglašava da “tamo sigurno nema veza ni političkih stranaka”.

“Postoji samo intervju i morate da znate da radite posao za koji se prijavljujete. S druge strane, odlazak mladih je strašna pojava. Naš problem je što nemamo sistem, privredu, ni ekonomiju. Mladim ljudima ne bi padalo na pamet da odu kada bi im se ponudila sofisticiranija zanimanja i adekvatna zarada“, kaže on.

Kovaćević objašnjava da je “naša zemlja i politički nestabilna već 20 godina. Ceo sistem je sačuvan kakav je bio i u Miloševićevo vreme. Sve je ovo loš signal za našu decu koja bi želela da žive od svog rada, da rade posao za koji su se školovala, da mogu da stvaraju porodicu i školuju decu sutra. Oni ne traže nikakvo bogatstvo, ni profit, samo traže normalan život, zato su se i školovali, a ne da bi bili socijalni slučajevi“.

On smatra da obrazovanje mora da bude vezano za tržište, kako bi između kompanija, države i univerziteta postojala sprega. Država pravnim okvirom i sredstvima treba da pomogne, kompanije treba da investiraju u obrazovanje svog budućeg kadra kako bi mogle odmah sa fakulteta da ga preuzmu, a univerzitet, kao neprofitna institucija, da ponudi što kvalifikovaniji kadar”.

“Baš zato ćemo 2. juna potpisati ugovor o strateškoj saradnji sa Fijatom, kako bi direktno sa naših fakulteta preuzimali mlade inženjere i stručnjake. Sličan ugovor postoji sa NIS-om, a u planu je i sa Gaspromom”, kaža rektor.

Kovačević kaže i da se za obrazovanje izdvaja u Evropi izdvaja sedam odsto BDP-a, a u Srbiji 3,3 odsto, i dodaje da “kada se taj procenat prevede na njihov i na naš novac, razlika je mnogo veća”.

U SRBIJI POSAO DAJU PARTIJE

Na podatak da većina studenata smatra da je presudan faktor prilikom zapošljavanja veza, Branko Kovačević odgovara da je to “verovatno tačno. Kod nas većina ljudi radi u državnoj administraciji, a zaposlile su ih partije. Osim toga, postoji i demagoška priča, pa se očekuje od mladih da za platu od 200 evra rade 20 sati dnevno”.

Izvor: B92