Home [ savetovalište za mlade ] Imam problema sa zavisnoscu od interneta

Imam problema sa zavisnoscu od interneta

59
0

ptanje :
Zdravo. Imam problema sa zavisnoscu od interneta, tacnije zavisna sam od jednog sajta- internet pricaonice Krstarica. Dugo vremena provodim tamo i uvek kazem sebi da necu vise odlaziti tamo i to potraje nekoliko meseci i onda se iz nekog razloga opet vratim. Kako da prevazidjem ovaj problem? Unapred hvala

odgovor:
Poštovana Gordana, iz ovoga što iznosiš, mogu reći da je dobro to što si precizno i neuvijeno definisala svoj problem, to što imaš jaku volju da ga prevaziđeš i što ti je do sada polazilo za rukom da se odupreš žudnji za svojom zavisničkom aktivnošću i to u trajanju od kako kažeš nekoliko meseci.

Da se podsetimo, medicinska literautra iznosi da se pod zavisnošću od interneta smatra kada osoba na internetu provodi više od 38 sati nedeljno (radi zabave i surfanja a ne radi posla ili učenja), kada osoba stalno povećava dužinu vremena koju provodi na internetu, kada dođe do razvoja apstinencijalnog sindroma u koliko joj se pristup internetu onemogući (razdražljivost, jaka žudnja da se ode na internet, tenzija), dođe do inverzije spavanja i budnosti (ove osobe obično veći deo noći ili celu noć provode na internetu da bi onda celo prepodne ili veći deo dana spavale), osoba počne da zanemaruje svoje obaveze kao i druga off-line interesovanja koja je ranije osoba imala (obrazovanje, profesija, odnosi sa članovima porodice i drugim ljudima), počne higijenski da se zapušta a dođe i do pojave različitih telesnih tegoba izazvanih dugim sedenjem i gledanjem u ekran.

Gordana, mislim da je način da se odupreš – da napraviš sebi plan dnevnog korišćenja vremena, sa tačnim vremenom leganja na spavanje, ustajanja, obroka, održavanja lične higijene, svojih obrazovnih, profesionalnih i drugih obaveza, zadovoljavanja svojih međuljudskih (off-line druženje, dečko, izlasci), kulturnih (pozorište, bioskop, koncerti) i rekreativnih (šetnje, bicikl, trčanje, plivanje…) interesovanja i potreba. U okviru svog plana, predvidećeš i određene sate za internet (za neke inormativne aktivnosti ako su ti one potrebne) kao i za četovanje na Krstarici, recimo tri puta nedeljno po 1 sat. Odlučićeš da budeš lično odgovorna za sprovođenje u delo tvog ličnog plana koji ti lično napraviš. Ako i dođe do manjih ili većih odstupanja u realizaciji, to ne treba da te obeshrabruje, možeš i nakon određenog „kiksa“ da nastaviš sa realizacijom plana.

Moji drugi predlog za tebe Gordana je da istražiš kakvu ulogu u tvom emocionalnom životu igra svakodnevno višesatno četovanje na Krstarici? Šta ti (iskreno) na njoj tražiš, čemu ili kome se nadaš? Kako izgleda tvoj emotivni život? Ljubav? Prijateljstva? Odgovor na ova pitanja može biti od značaja, jer, pretpostavljam da svojom opsednutošću četom na Krstarici ti zadovoljavaš neku svoju emocionalnu potrebu. Tu istu potrebu, verujem, možeš da zadovoljavaš i na drugi način, direktniji, neposredniji, kvalitetniji, nego što je to četovanje na Krstarici (ili drugoj on-line društvenoj mreži).

Veliki pozdrav, Jovan Ratković.