Home [ savetovalište za mlade ] Meni se svideo drug iz odeljenja

Meni se svideo drug iz odeljenja

113
0

pitanje :

Potreban mi je savet hitno!!! Od pocetka skolske godine meni se svideo drug iz odeljenja. Naravno,ja mu to nisam rekla zato sto sam se plasila da nase drugarstvo ne nestane. Medjutim,skoro je u moje odeljenje dosao novi ucenik koji mi se svideo na prvi pogled. Svi drugari su shvatili da mi se on svidja. Ali problem je u tome sto mi se sada obojica svidjaju podjednako (50%-50%).

Ja mislim da je novi ucenik shvatio da osecam nesto prema njemu zato sto me svi zadirkuju za njega. On se samo smeska i nista vise. Sada ne znam za koga da se odlucim, da li da nekome od njih kazem ono sto osecam i sta ce da bude ako nestane prijateljstvo i nekoga od njih izgubim i kao duga i kao potencijalnog decka. A sto je od svega najgore obojica se dobro slazu medjusobno i postali su dobri drugari. Molim Vas pomozite mi!

odgovor:

Poštovana Anita, mišljenja sam da dilemu koju iznosiš nije moguće rešiti na idelana način. Ovde princip „i vuci siti i ovce na broju“ čini mi se da nije moguće primeniti. Mislim da je jako dobro što si mlada osoba koja razmišlja o celini svojih međuljudskih odnosa, koja vodi računa o tome da ne povredi ni druge ni sebe, da svojim ponašanjem ne poremeti dobra prijateljstva. Za početak možeš da razmišljaš (svoja zapažanja i zaključke možeš da staviš na papir) o tome šta tebi i drugima može da donese svaka od mogućih opcija. A moguće opcije, ako ja dobro razumem, su 1. Da svom „starom“ drugaru izneseš svoja osećanja prema njemu. 2. Da svom „novom“ drugaru izneseš svoja osećanja prema njemu. 3. Da svoja osećanja izneseš obojici, i to prvo jednome, pa ako sa njime „ništa ne bude“ onda da ih izneseš i drugome; ili pak da ih u svakom slučaju izneseš obojici (pa „kud puklo“). 4. Da svoja osećanja ne izneseš ni jednom ni drugom. Možeš da razmišljaš šta sve dobro i loše, može tebi i drugima da donese svaka od ove 4 opcije. Na kraju svega ovoga, možeš da razmišljaš o tome koja opcija donosi najviše potencijalne koristi i najmanje potencijalne štete. Cela ova procedura ti može pomoći u procesu donošenja odluke u vezi sa time šta da radiš u situaciji koju si opisala. To bi bila, jedna, da tako kažem, „analitička procedura“. Drugi način, koji takođe mislim da je OK, je da jednostavno zapitaš svoje srce, koji ti se dečko stvarno, duboko, emotivno sviđa, i da onda njemu izneseš svoja osećanja i želje. I da prihvatiš rizik odbijanja, kvarenja prethodnog odnosa (u tom slučaju verovatno je moguće raditi na popravljanju onoga što je eventualno pokvareno?), kao i da prihvatiš rizik da možda ostaneš „kratkih rukava“ u odnosu na obojicu. U ovoj tvojoj dilemi, radi se o simpatiji, sviđanju, možda zaljubljivanju, znači o nečem generalno pozitivnom, tako da mislim da ne treba previše da oklevaš u realizaciji svojih ideja. Veliki pozdrav, Jovan Ratković.