Home [njuz] GENIJE BEZ STIPENDIJE

GENIJE BEZ STIPENDIJE

46
0

starOsamnaestogodišnjem vunderkindu Teodoru fon Burgu Ministarstvo nauke tri puta odbilo da dodeli stipendiju jer nije imao dovoljno godina..

Matematički genije Teodor fon Burg (17) tri puta je odbijen za državnu stipendiju! Razlog – premalo godina?!
Dečaku, u svetu poznatom kao prvom i jedinom koji se kao učenik osnovne škole dve godine takmičio u kategoriji učenika do 20 godina, pri čemu je pobeđivao šest godina starije od sebe, Fond za mlade talente i Ministarstvo nauke više puta su odbili da dodele stipendiju.

– Tri godine su ga odbijali uz obrazloženje da se te stipendije daju samo učenicima trećeg i četvrtog razreda srednje škole. Međutim, Ministarstvo nauke nije bilo izričito kad je učeniku privatne srednje škole dodelilo istu tu stipendiju, iako po zakonu to nisu smeli da učine. Da ne pominjem da je taj dečak imao slabiji rezultat nego Teodor, a da mu je otac bio direktor te škole – ogorčeno priča mama Magda, koja se nada da će njen sin sa osam zlatnih medalja, sedam srebrnih i dve bronzane na svetskim takmičenjima iz matematike sreću i budućnost pronaći u SAD.

– Lagano sam počeo s pripremama za polaganje prijemnog ispita na nekom od američkih univerziteta, a jedan je sa mnom već kontaktirao s ponudom da budem njihov student. Idem pošto me ovde, osim porodice, ništa ne drži. Mislim da tamo više cene vredne i talentovane ljude – iskren je Teodor. Mama Magda podseća da njen sin, kao jedan od najmlađih u nacionalnom timu matematičara, od države nije dobio ništa.

– Pojedini talenti dobijali su samo za jednu medalju milion dinara i po nekoliko stipendija – kaže Magda. Pored državnih institucija, nijedna od privatnih kompanija sem „Telekoma Srbije“ koji mu je dao 350.000 dinara, nije se javila da stipendira ovog genija. // –> // –>

Ministarstvo nauke: Sistem jači od pojedinca!

Nadležni u Ministarstvu nauke kažu da zbog jednog đaka nisu mogli da menjaju čitav sistem.

– Stipendiju koja mesečno iznosi 20.000 dinara mogu da dobiju isključivo učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole, kao i oni koji imaju potencijala da budu naučnici, odnosno da se bave naučnim radom. Onog trenutka kada dođe u naš „radar“, mi ćemo ga podržati. Da je hteo, mogao je ove godine da konkuriše i verujemo da bi stipendiju dobio – saopštili su nam nadležni u Ministarstvu nauke. Na pitanje da li je tačno da su učeniku srednje privatne škole dali stipendiju, kažu da je tek od ove godine izričito zabranjeno davati stipendije učenicima privatnih srednjih škola.

Neke od Teodorovih nagrada na takmičenjima

2005. bronza – Balkanijada za juniore od 12 godina
2006. zlato – Balkanijada za juniore od 13 godina
2007. srebro – Balkanijada do 20 godina starosti
2007. srebro – Balkanijada za juniore
2007. bronza – Međunarodna matematička olimpijada
2008. srebro – Rumunski master u matematici
2008. zlato – Balkanijada za juniore
2008. srebro – Balkanijada do 20 godina starosti
2008. srebro – Međunarodna matematička olimpijada
2008. srebro – Juniorska naučna olimpijada
2009. zlato – Rumunski master u matematici
2010. srebro – Rumunski master u matematici
2010. zlato – Balkanska matematička olimpijada
2010. zlato – Međunarodna matematička olimpijada
2011. zlato – Rumunski master u matematici

Izvor: Kurir