Home [ volontiranje ] Poziv na volontiranje u kampanji za REKOM

Poziv na volontiranje u kampanji za REKOM

72
0

news1Ako zelis da ucestvujes u najvecem umrezavanju mladih u Srbiji i regionu steknes nova iskustva, znanja i prijatelje, boreci se za humani cilj saznas vise o timskom radu, organizovanju kampanja i javnom nastupu…

 

Ako mislis da je vazno da se konacno utvrde cinjenice o svim ratnim zlocinima na prostoru bivse SFRJ da porodice nestalih saznaju sudbinu svojih najmilijih da se zlocini vise nikad ne ponove

Inicijativa mladih za ljudska prava te poziva da volontiras u kampanji prikupljanja potpisa podrske za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije koja treba da utvrdi cinjenice o ratnim zlocinima i drugim teskim krsenjima ljudskih prava pocinjenim na podrucju nekadasnje SFRJ od 1991. do 2001. godine.

Hiljade mladih iz regiona bice nosioci prve velike kampanje koja ce istovremeno biti sprovedena u svim zemljama bivse SFRJ. Kampanja za REKOM bice dosad najvece umrezavanje mladih u regionu.

Deset godina od prestanka oruzanih sukoba na tlu nekadasnje SFRJ:

–      ni u jednoj od drzava nije dovrsen popis ubijenih u ratu

–      vise od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale

–      brojevima ubijenih i stradalih cesto se manipulise u politicke svrhe

–      zrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko cuju

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su vise od 400 udruzenja zrtava, nestalih, logorasa, novinara, organizacija za ljudska prava i 300 pojedinaca, svih nacija i vera sa prostora bivse SFRJ da, okupljeni u Koaliciji za REKOM, zagovaraju stvaranje nezavisne medjudrzavne komisije.

Tokom aprila i maja u svim zemljama naslednicama SFRJ prikupljace se potpisi podrske REKOM-u. Ovo ce biti prva velika inicijativa sprovedena istovremeno u svim drzavama naslednicama SFRJ, od kraja oruzanih sukoba. Kao najbitniji deo kampanje, volonteri/ke ce imati priliku da steknu neverovatna iskustva radeci na prikupljanju potpisa, konferencijama za novinare, javnim dogadjajima… Imace priliku i da razviju nove vestine, kroz treninge o timskom radu i javnom nastupu, upoznaju mlade iz razlicitih gradova i zemalja regiona, steknu uvid u organizaciju velike kampanje…

Svi zainteresovani za volontiranje u kampanji skupljanja potpisa sirom Srbije mogu se prijaviti slanjem CV-a i kraceg motivacionog pisma do 25. marta na volonteri@zarekom.org ili Inicijativi mladih za ljudska prava na 011 337 07 47. Svi volonteri/ke ce po zavrsetku kampanje dobiti sertifikat o volontiranju i preporuku Inicijative mladih za ljudska prava, koji mogu biti dodatne reference u biografiji.

Simbolicni potpisi podrske bice 1. juna predati svim parlamentima u regionu, zajedno sa Statutom komisije. REKOM su dosad podrzali predsednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipovic i Boris Tadic, Skupstina Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, kao i brojne javne licnosti u regionu.

www.zarekom.org