Home omladinska politika Priručnik za osnivanje krovne organizacije mladih

Priručnik za osnivanje krovne organizacije mladih

129
0
book9Kao rezultat višemesečnog istraživanja tima Programa za mlade Građanskih inicijativa, u okviru koje su analizirani različiti modeli uređenja krovnih organizacija mladih u Evropi, nastao je “Priručnik za osnivanje krovne organizacije mladih”. Priručnik je u elektronskoj formi dostupan na sajtu GI  a uskoro će biti objavljena i štampana verzija.

Ovo je pokusaj da se odgovori na specifičnosti organizovanja mladih u Srbiji i potrebe mladih za odgovarajućim okvirom za predstavljanje njihovih ukupnih interesa kako prema državnim institucijama tako i u evropskim okvirima.

U priručniku je dat pregled modela uređenja krovnih organizacija mladih u šest evropskih zemalja (Hrvatskoj, Norveškoj, Estoniji, Sloveniji, Španiji i Velikoj Britaniji) prema izabranim kriterijumima, izdvojene su preporuke za konstituisanje Krovne organizacije mladih u Srbiji (u nastavku: KOMS) i predstavljeni su modeli Statuta, Pravilnika i osnivačkih dokumenata.

Krovna organizacija mladih predstavlja najviše nezavisno predstavničko telo mladih u jednoj zemlji. Krovnu organizaciju ima većina evropskih zemalja kao i mnoge druge zemlje sveta i funkcionišu pod različitim nazivima, a najčešće pod nazivom Omladinski savet. Njih osnivaju i u njih se udružuju omladinske organizacije (organizacije koje čine mladi,koje rade sa mladima, za mlade i u interesu mladih) radi postizanja zajedničkih opštih ciljeva (koje samostalnim delovanjem ne bi mogli postići), kao sto su jačanje pregovaračke pozicije mladih prema državi i njenim politikama za mlade, jačanje mehanizama za učešće mladih u donošenju odluka i za predstavljanje opštih socio-ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih interesa mladih, porast informisanosti mladih i omladinskih organizacija kao i obezbeđivanje osnove za učešće mladih u međunarodnim forumima.

Ono sto ove organizacije cini jedinstvenim u odnosu na sve druge nacionalne asocijacije mladih je pre svega univerzalni karakter članstva, jer nastoje da svojim članstvom obuhvate najširu lepezu omladinskih organizacija, i na tajnačin predstavljaju ukupne interese mladih u svojoj zemlji prema državnim institucijama ina međunarodnom nivou. To ne znači a priori da su sve omladinske organizacije članice. Način na koji će ukupni interesi mladih biti predstavljeni kroz krovnu organizacije zavisi od načina na koji je krovna organizacija regulisala participaciju mladihod najnižeg do najvišeg nivoa. U pojedinim zemljama članice krovne organizacije su svezainteresovane organizacije bez obzira na nivo na kojem deluju, u drugim zemljama ječlanstvo omogućeno samo nacionalnim organizacijama odnosno krovnim organizacijamaza određenu oblast delovanja, dok su se pojedine zemlje opredelile za delegatski sistemu kojem u radu krovne organizacije učestvuju samo predstavnici regionalnih krovnih organizacija (krovnih organizacija nižih administrativnih jedinica).

Predstavljanjem priručnika Građanske inicijative nastoje da daju svoj doprinos osnivanju KOMS, koji je započet još 2007. godine na inicijativu organizacija iz Koalicije mladih Srbije.

Izvor: GI