Home [akcija] Završena konferencija “Mladi Srbije: Vidi, pokreni i promeni”

Završena konferencija “Mladi Srbije: Vidi, pokreni i promeni”

55
0

sample_2Trodnevna konferencija učesnika Programa omladinskih lidera u Srbiji, završena je 12. decembra ove godine. Više od 1 000 knjiga dodeljeno je deci iz beogradskih Svratišta a za kraljevačko pozorište je sakupljeno 500 eura. U subotu 11. decembra u Centru za kulturnu dekontaminaciju, održan je zabavni program kog su pripremili učesnici programa razmene. Srednjoškolcima se pridružilo više od 50 dece iz beogradskih Svratišta.

Drugi dan Konferencije „Mladi Srbije: Vidi, pokreni i promeni” započele su svirke bendova koje čine učesnici programa razmene. Pridružile su im se javne ličnosti iz sveta glume, muzike i novinarstva kako bi podržale humanitarne akcije ovih mladih ljudi.

„Neka se država brine o hardveru, vi ste deco zaduženi za softver ove zemlje.”, rekao je Rambo Amadeus, pozdravljajući prisutne i istučući kako je zadatak mladih ljudi da se školuju i stiču znanje koje će da pokreće državu čija je dužnost da obezbedi sredstva i infrastrukturu, odnosno hardver.  Dragan Ristić iz grupe „Kal” je rekao da mu je posebno drago što mladi pomažu deci iz Svratišta, koja su jedna od najranjivijih grupa našeg društva čijim se obrazovanjem niko do sad nije aktivnije bavio.

Reč podrške dala je i Andrijana Videnović, naša poznata glumica a medije je predstavljala novinarka i voditeljka TV B92, Roksanda Đorđević. „Vi ste uzor mladima u Srbiji, mi stariji im stalno pričamo šta treba da rade ali na vas, njihove vršnjake, pre će se ugledati i poslušati vas. Samo nastavite ovako!”, poručila je Đorđevićeva.

U nedelju 12. decembra 2010. godine, učesnici programa prisustvovali su treninzima pomoću kojih će detaljno isplanirati akcije u svojim lokalnim zajednicama za 2011. godinu

Serbian youth leadership program su realizovale Građanske inicijative u saradnji sa organizacijom World Learning iz Vašingtona. Program finansira Odeljenje za obrazovanje i kulturu U.S. State Department-a i sprovodi se uz podršku Ambasade SAD u Beogradu.

Program koji su pripremili učesnici programa sastojao se od brake dance tačke koju je izvela grupa “Recognize crew”, tačke modernog baleta, žongliranja vatrom, čitanja priča  i preformansa i kratkog časa salse za sve. Zainteresovani su imali priliku da nauče tehniku origamija ali i da čuju svirku bendova učesnika SYLP-a u kojoj su uživala deca iz Svratišta zajedno sa učesnicima programa. Svirkom bendova završen je drugi dan konferencije “Mladi Srbije: Vidi, pokreni i promeni”.

 

 

Izvor: www.gradjanske.org