Home [njuz] Gimnazijalci iz Niša se predstavljaju postavkom „Nauk nije bauk“ na predstojećem Festivalu...

Gimnazijalci iz Niša se predstavljaju postavkom „Nauk nije bauk“ na predstojećem Festivalu nauke

29
0

mladi9Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša predstaviće se postavkom Nauk nije bauk na predstojećem Festivalu nauke u Beogradu kao najmlađa grupa koja će učestvovati. Učesnici ove postavke su srednjoškolci koji su svoje zanimanje za nauku želeli da podele sa vršnjacima.

Takođe, oni smatraju da će svojim učešćem na festivalima nauke biti najbolji primer mlađima da je nauka interesantna i korisna i da joj treba posvetiti punu pažnju. Njihova postavka će biti u potpunosti interaktivna jer ima cilj da kontaktira sa mlađom publikom i da kroz zanimljive oglede predstavi osnovne zakone koji se u školi izučavaju, na po mnogima dosadan način. Ova postavka je uvek veoma zanimljiva za učenike, profesore, ali i roditelje s malom decom jer većinu ogleda mogu i sami da urade kod kuće ili u školi i da se na taj način zabave, ali i nauče nešto novo. Takođe, uz ovakve oglede časovi uvek postaju zanimljiviji i brže se nauči potrebna materija.

Ove godine gimnazijalci će kao učenici jedne mađioničarske škole zajedno sa posetiocima topiti ljusku od jajeta, praviti rakete sa lansiranjem na licu mesta, pokazati kako zapaljeni novac neće da izgori, svojom inteligencijom pomagati vanzemljacima da se uklope u Srbiji. Takođe, pokazaće mnoge nesvakidašnje trikove sa kartama, flašama  i šibicama, koji im pomažu da zasene društvo, devojku ili momka i uvek ostanu u centru pažnje. Na njihovom štandu ćete moći da vidite novu modu, haljine od kesa koje će nositi prezenteri, a koje imaju za cilj da nam ukažu koliko zanimljivih stvari možemo uraditi od materijala koji bacamo i koliko možemo učiniti za svoju okolinu obzirnijim ponašanjem. Svi oni koji brinu o svojoj ishrani moći će da saznaju koliko ima vitamina C u voću, minerala u ljusci jajeta, veštačih boja u sokovima i bombonama, masnoća u čipsu i krekerima.

Učenici ove Gimnazije su učestvovali na Festivalu nauke i prošle godine i njihovi utisci su bili veoma pozitivni: „Prošlogodišnje učešće ove postavke na Festivalu nauke u Beogradu bilo je veoma zapaženo, ljudi su nam prilazili i pitali sa kog instituta dolazimo. Kada smo im odgovorili da dolazimo iz Gimnazije iz Niša, oni su nas gledali sa velikim čuđenjem i divljenjem. Ipak naši najdraži posetioci bili su mališani koji su razrogačenim očima radoznalo upijali svaki naš pokret i reč.“

Gimnazija „Svetozar Marković“ je organizator Festivala „Nauk nije bauk“, koji će se sledeće godine organizovati po treći put u Nišu. Oni su ponosni što su ministarstvo nauke i grad Niš prepoznali veliku potrebu za ovim festivalom na jugu Srbije i što ga svesrdno podržavaju. Festival „Nauk nije bauk“ će se održati 25. i 26. februara 2011. godine u hali Čair, a mladi naučnici smatraju da će interesovanje biti veliko s obzirom na posećenost drugog Festivala. Na Festivalu „Nauk nije bauk“ pored učenika gimnazije „Svetozar Marković“ učestvovaće mnogobrojni gosti sa univerziteta, instituta i srednjih škola u Srbiji, kao i gosti iz Italije, Amerike, Bugarske, Makedonije, … Oni će se pored interaktivnih postavki sa puno zanimljivih ogleda predstaviti interesantnim predavanjima iz različitih naučnih oblasti, a sami posetioci će moći da učestvuju u naučnim debatama, radionicama i tribinama, koji predstavljaju novitet u odnosu na sve ono što se moglo videti na festivalima nauke u Srbiji ovih godina.