Home [njuz] Država mora biti efikasnija u osudi nasilnika

Država mora biti efikasnija u osudi nasilnika

41
0

book1Tribina o nasilju u našoj zemlji pod nazivom „Pokaži mu da on nije Srbija” održana je 10. novembra ove godine u klubu Gaučosi u Beogradu. Tribinu je organizovala Koalicija mladih protiv nasilja.

Mladi zahtevaju od države da uhapsi i procesuira sve koji su počinili nasilje na Paradi ponosa i u Đenovi, uz ocenu da nisu zadovoljni onim što je država uradila za mesec dana od pomenutih dešavanja.

„Nasilje koje je ispoljeno na Paradi ponosa generisalo se u Srbiji godinama unazad a država nije ništa uradila da ga predupredi.”, rekao je Lazar Pavlović, predstavnik Gej Strejt alijanse, ističući činjenicu da je BIA do u detalje znala šta će se desiti a niko po tom pitanju nije reagovao. Politizovanje teme nije izostalo ni ove godine, pa su se političari utrkivali u tome ko će i kako prokomentarisati situaciju ubirajući političke poene nad surovom homofobičnom realnošću u kojoj se Srbija nalazi.”Kako je moguće da Ministarstvo prosvete nije reagovalo po ovom pitanju?”, pita se Pavlović ističući važnost obrazovnog sistema Srbije, koji mora mnogo više da radi na podizanju svesti o ovom fenomenu.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost naglašava da huligani očigledno imaju veoma značajnu političku i finansijsku podršku. Međutim ovo nije novost: “Prošlo je više od 10 godina od kako svi znaju da postoje ove ekstremističke grupe a niko ne reaguje na njihove aktivnosti.” ističe Dragišić. Kako objašnjavamo to što oni očigledno imaju više nego dovoljno novca da štampaju letke i nalepnice, ispisuju grad, štampaju majice sa svojim logoima? „Ako je zvanična procena da je više od 50 %  huligana na Paradu ponosa došlo iz unutrašnjosti Srbije, neko je morao više od 3000 ljudi da doveze u Beograd.”, a pošto nismo videli kolone autobusa ni tog ni prethodnih dana, jasno nam je da je neko vrlo detaljno finansijski i organizaciono pomogao njihov dolazak u Beograd, objašnjava Dragišić.

Prisutni su iznosili svoja mišljenja o načinu na koji je priča o nasilju politizovana, o poruci kampanje, o ulozi NVO u kampanji ali i izazovima koji stoje pred državom u rešavanju ovog problema i procesuiranju okrivljenih.