Home [zabavnik] Česi “navučeni” na marihuanu

Česi “navučeni” na marihuanu

63
0

book8Najveći zavisnici od marihuane su mladi u Češkoj, pokazao je godišnji izveštaj Agencije Evropske unije za borbu protiv droge.

Marhiuanu redovno puši skoro 30 odsto Čeha uzrasta od 15 do 34 godine.

Marihuana je najpopularnija droga i u susednoj Slovačkoj gde je probalo 15 odsto mladih istog uzrasta. Slovačka je među svega četiri zemlje u kojima potrošnja marihuane raste, javljaju slovački mediji.

Broj narkomana zavisnih od opijata kao što je heroin procenjuje se na maksimalno 9.800 Slovaka.

Neku vrstu droge probalo je čak 50 odsto mladih Čeha do 24 godine starosti, a u toj zemlji, prema podacima iz izveštaja, ima 37.400 narkomana. Među njima 25.300 koristi “pervitin” – domaću, češku zamenu za heroin.

Samo tokom poslednje godine broj zavisnika u Češkoj povećao se za 5.000.

Iako i evropski izveštaj i domaće studije upozoravaju da je sve manje novca za preventivu, ipak je relativno veliki broj čeških narkomana u redovnom kontaktu sa lokalnim centrima za pomoć zavisnicima od droge i bar menjaju igle za špriceve.

Oko 70 odsto čeških narkomana dolazi u te centre ili je u kontaktu sa volonterima koji im pomažu na ulici.

Procenat obolelih od side ili zaraženih virusom HIV je među češkim narkomanima relativno mali – ispod jedan odsto svih narkomana, ali virusnom žuticom tipa C je zaraženo do 40 odsto korisnika droge.

Prema godišnjem izveštaju EMCDDA, iz 27 zemalja članica, kao i Hrvatske, Norveške i Turske, u Evropi je oko 1,35 miliona zavisnika od opijata, pre svega heroina.

Izvor: Novosti